Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

 

Студийна фотография

автор Христо Кабадаев

Защо ни е необходимо студио?

    Независимо дали сте професионален фотограф или снимате за удоволствие в един момент на Вашето развитие изпитвате нужда да контролирате светлината и да си създадете удобни условия, където да творите Вашите фотографии. Студийната фотография Ви дава пълна свобода на изразните средства и изисква от Вас да знаете какво искате и да имате идея как да го постигнете.

    Искате меко, равно осветление или акцент върху релефа и детайла, искате дълбочина на снимката и интересен фон, искате винаги очаквани и премерени резултати, имате много идеи и търсите начин за осъществяването им: решението е студийната фотография. Студийната фотография е голяма крачка в развитието ви като фотографи, изисква стабилна теоретична подготовка, а за да овладеете техниките в студийното снимане трябва сериозно да поработите и да натрупате опит.Да наемем или да си купим?

    Хубавото при наемането на студио е, че не е необходима инвестиция, в повечето студия, които се предоставят за наемане има добър набор от осветление и принадлежности, а също така повечето предлагат и професионална помощ при използването на студиото. Освен това цените за наемане на студио в България са относително ниски.

    Друг въпрос е, че има изключително малко студия в България, чиято основна функция е да се предоставя на фотографи срещу заплащане, а това означава, че не винаги може да се разчита на тези услуги. Също така отивайки в студио трябва да сте наясно напълно с това, което искате, да сте организирали модели, гримьори, аранжори и тн., а това на практика не се получава лесно. Наема на студио оскъпява фотографския продукт, особено ако е необходимо неколкократно наемане. Дори и с помощта на асистента от студиото е трудно да се обмисли и използва по оптимален начин наличното оборудване в едно непознато студио. Все пак аз Ви препоръчвам преди да решите дали да купите да наемете едно студио за няколко часа, ако не друго ще Ви дойдат много идеи за това как да направите собственото си студио.

    От друга страна купуването на студийно оборудване е свързано с решаване на следните два основни въпроса:

  • помещение - особено на любител е непосилно да отдели, купи или плаща наем на помещение, в което да разположи студийното осветление. Но тук не бива да се пренебрегва варианта да се използва временно помещение или всеки път да се инсталира и прибира оборудването - отнема от около 15 мин до 30 минути в общия случай

  • инвестицията за закупуване на оборудването - това напоследък не е толкова сложен въпрос, защото дори и любител би могъл да си позволи стартов комплект осветление, за под 1000 лв (цената на обектив от среден клас) като с такъв бюджет може да се купят 2/3 моноблока, стативи, софтбоксове или чадъри и радио управление - за справка http://www.dynaphos.com

Естествено за едно сериозно студио се иска по-голяма инвестиция, но това може да става поетапно и да се допълва с нещата, които станат необходими. 
Първа 1  2  3  4  5  6  7  8  Последна