Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Често задавани въпроси
Как се определя "Снимка на публиката за деня" / "Снимка на публиката за седмицата"

"Снимка на публиката за деня" / "Снимка на публиката за седмицата" е снимката, събрала най-много гласове за последните 24 часа / седем дни. "Снимка на публиката за деня" се преизчислява на всеки час, а "Снимка на публиката за седмицата" - веднъж дневно. "Снимка на публиката за седмицата" се определя поотделно за всяка една от галериите на сайта.

Снимките на публиката за деня се показват в албума със знак , а снимката с най-много гласове от всички текущи снимки на публиката за седмицата в галериите - със знак .

Защо ми е изтрита снимката?
Най-често снимки се трият поради пълна липса на художествени и/или технически достойнства. В по-редки случай заради съдържание, което администраторите определят като обидно за сайта. Администраторите на сайта не са длъжни да дават подробни обяснения точно защо е изтрита снимката.

Как да добавя/махна снимка от "Избрани снимки"?
За да добавите снимка в "Избрани снимки" кликнете на линка "Добави в избрани" на страницата за разглеждане на снимката. За да махнете снимка от вашите "Избрани снимки" изберете "виж всички: избрани снимки" от личната си страница и след това използвайте бутона за да махнете снимката.

Как да добавя/махна автор от "Избрани автори"?
Влезте в личния профил на автора, който искате да добавите/махнете от "Избрани автори" и кликнете на линка "добави в избрани" за да го добавите, или "махни от избрани" за да го махнете от своите избрани. Всички автори, които сте добавили в "Избрани" можете да видите като от личната си страница кликнете на "виж" срещу "Автори, които ХХХ е добавил(а) в избрани", където ХХХ е вашето потребителско име.

Как се определя рейтингът ми? Защо днес ми е паднал рейтингът?
Рейтингът се преизчислява веднъж дневно по формула, която дори администраторите не помнят:) Вашият рейтинг може да се промени ако администраторите изтрият ваши снимки или изтрият/блокират потребител, който е гласувал за ваши снимки. В определяне на рейтинга участват само снимките видими в общият албум. Изваждането на ваша снимка от него ще доведе и до промяна на рейтинга.

За повече информация относно рейтинга виж темата във форума.

Как се качва/редактира/изтрива снимка?
За да качите снимка от личната си страница кликнете на "Добави снимка" в менюто с интрументи.
За да редактирате или изтриете снимка изберете "виж всички: снимки" от личната си страница и след това използвайте бутоните и , за да извършите желаното от вас действие.
Ваша снимка можете да редактирате и с бутона намиращ се в лентата "Информация за снимката" на страницата за разглеждане на снимката.

Как се създава/редактира/изтрива серия от снимки? Как се добавя/маха снимка от серия?
От личната си страница кликнете на "Нова серия" в менюто с интрументи. Трябва да попълните полето "Заглавие", да изберете снимка, която да бъде заглавна за цялата серия, и ако имате желание да промените някои от полетата по-долу, в които има избрани стойности по подразбиране. След като приключите с попълването на полетата – кликнете на бутона „Създай серия”. С това серията е създадена. Необходимо е при ъплоудване и/или редактиране на снимка да добавите поне две снимки в дадена серия, за да се появи тя в албума със сериите от снимки. Максималният брой снимки, които могат да участват в серия е 7. За да редактирате или изтриете серия изберете "виж всички: серии" от личната си страница и след това използвайте бутоните и , за да извършите желаното от вас действие.
Ваша серия можете да редактирате и с бутона намиращ се в лентата "Информация за серията" на страницата за разглеждане на серията.

За да извадите снимка от серия е необходимо да влезете в редакция на снимката и от падащото меню "Серия" да изберете "Не е в серия" или от редакция на серията да използвате бутона под съответната снимка в серията.

В режим на редакция на серия можете да промените подредбата на снимките в серията с влачене с мишката. Промените в реда се записват автоматично и не е необходимо да потвърждавате с натискане на бутона "запази промените".

Как се създава/редактира/изтрива албум? Как се добавя/маха снимка от албум?
От личната си страница кликнете на "Нов албум" в менюто с интрументи. Необходимо е да въведете име за албума (можете да използвате кирилица). След като напишете името на албума, кликнете на „Създай албум”. С това албумът е създаден. При ъплоудване и/или редактиране на снимки може да добавяте/махате снимки от него. Няма ограничения на броят снимки в албум. За да редактирате или изтриете албум изберете "виж всички: албуми" от личната си страница и след това използвайте бутоните и , за да извършите желаното от вас действие.

За да извадите снимка от албум е необходимо да влезете в редакция на снимката и от падащото меню "Албум" да изберете "извън албум" или при разглеждане на снимките в албума да използвате бутона под съответната снимка.


За какво служат инструментите под снимката?
- показва хистогарамата на снимката за трите цветни канала - червен, зелен, син.

- показва снимката на цял екран. Може да се избира с натискане на клавиш "F" (Full screen).

- дава възможност за прекадриране на снимката чрез преместване на някои от четирите маркера . Новото кадриране може да бъде добавено в коментар към снимката с кликане на линка "вмъкни в коментарите". Функцията за прекадриране може да се избира с натискане на клавиш "C" (Crop).

- показва златното сечение спрямо текущото кадриране на снимката. Може да се избира с натискане на клавиш "G" (Golden mean).

- показва снимката само в черно-бяло. Може да се избира с натискане на клавиш "B" (Black & White).

- показва хоризонталното отражение на снимката. Може да се избира с натискане на клавиш "H" (Horizontal flip).

- показва вертикалното отражение на снимката. Може да се избира с натискане на клавиш "V" (Vertical flip).

- избор на фон на снимката. Може да се сменя с натискане на клавиш "L" (Light) за по-светъл или "D" (Dark) за по-тъмен.


За какво служат инструментите до коментарите за снимката?
- маркира даден коментар като изтрит.

Защо на моите снимки не се показва EXIF-а?
EXIF-а е информация, която се записва по време на снимането от фотоапарата във файла едновременно със самата снимка. Някои програми за обработка на изображения изтриват тази информация поради една или друга причина. Ако ползвате Adobe Photoshop, не използвайте "Save For Web", а използвайте "Save AS..." ако желаете да запазите EXIF-а.

Какви снимки най-често се трият или местят в личният албум?
Технически критерии: малък размер, прекомерна компресия с видими артефакти, силно преекспонирани/недоекспонирани, сбъркан бял баланс, липса на фокус, прекомерно изостряне, снимки с телефон, лошо сканиране, прекомерна неподходяща обработка (най-често при HDR, колажи), директно използвана светкавица и тн.

Снимки тип "Семеен албум": деца, роднини, приятели, снимки на маса, домашни любимци, туристически снимки, зоопарк и тн. без никаква художествена стойност и сюжет.

Композиция: липса на елементарна идея за композиция - прекалено малък основен обект или позициониран в центъра/през средата на кадъра; неправилно подбран фон - главният обект е неразличим от фона; "отрязани" крайници, глава, уши на човек/животно.

Художествена стойност: извън семейните снимки също и: банални залези/изгреви, пейзажи, цветя, макро на очи, "натюрморт/макро" с разни домашни фигурки, играчки, дрънкулки и тн.

Репродукции: картини, скулптури, икони, графити и тн. в едър мащаб напълно отделени от заобикалящата ги среда.

Еднакви снимки: серии от еднакви или много близки снимки, различни обработки на една и съща снимка и тн. Ако се колебаете коя снимка да изберете - пуснете тема във форума за коментари и после изберете най-добрата, която да качите в албума.

Защо нямам достъп до страницата за добавене и редактиране на снимки?
Ако нямате достъп до страницата за добавяне и редактиране на снимки - проверете дали администратор или модератор е изтрил Ваша снимка. Това е най-честата причина поради която, съгласно правилата на сайта, достъпът на потребителите бива ограничаван.

Защо снимката ми я няма в общия албум на сайта, а се вижда само в профила ми?
Ако за седем дни след качването на сайта снимка не събере минимум 20 гласа от регистрирани потребители, или по-малко от 20, но 2 от тях да са на модератори, снимката се скрива от общият албум и може да бъде видяна само в профила на автора и/или при разглеждане на албума с приложен филтър (например конкурс, фотопленер, фотоапарат, обектив и тн.).
Когато разглеждате собствените си снимки тези, които са извън общият албум имат допълнителна иконка непосредствено преди бутоните за редакция и изтриване.

По преценка на администраторите и по предложение на модераторите снимки, на които липсват художествена стойност, не са добре технически изпълнени, също така със слаб сюжет, могат да бъдат скривани от общия албум преди да изтече седем дневния срок, дори да имат над 20 гласа.