Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Фото-Култ Форум » Клуб Фото-Култ » Туристически забавления в края на седмицата.
Дървовиден изглед |  Плосък изглед
Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: torbalan, 12.03.2017 19:31
 

Аз съм готов... Обммислям го за Великобритания... Големия, нещо че учи немски, яко се е запалил по английския... :)

Re: Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: torbalan)
От: PKS, 12.03.2017 23:09
 

Екстра! Моят холандски план е в ход. Имам и един мъглив за Хърватска, но за там лятото или есента.

Re: Re: Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: torbalan, 13.03.2017 08:28
 

Аз също за лятото го мисля...

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: uri64, 14.03.2017 02:27
 

Гова за Холандия звучи крайно интересно!

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: Bobi_lav4eto, 14.03.2017 10:46
 

Ами да си направим една съвместна разходка,само някой да го организира

Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: Bobi_lav4eto)
От: PKS, 14.03.2017 21:34
 

Ще бъде прекрасно, да. За себе си и спътниците ми имаме програма къде, кога и как. Затова сега пропускам с организирането, но всеки може да го направи, ако иска.

Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: uri64)
От: PKS, 14.03.2017 21:36
 

Юри, ако искаш звънни ми. Ще ти кажа подробности.

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: uri64, 14.03.2017 23:32
 

Ок, ще звънна тия дни :)

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: Bobi_lav4eto, 15.03.2017 08:53
 

PKS
Отказахме се от Холандия и без това не я харесвам...
Събрахме се 4 семеиства ще пътуваме до Тайланд ... май е по добре

Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: Bobi_lav4eto)
От: PKS, 17.03.2017 22:42
 

Всеки със свойте предпочитания. Приятно изкарване.

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: Bobi_lav4eto, 19.03.2017 15:04
 

така е спор няма.

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: PKS, 03.04.2017 20:11
 

Ами с няколко изречения ще ви разкажа за тазгодишната ни разходка в Холандия. Темата и беше Фестивал на лалетата.
За разлика от предишното пътуване по ниската земя, когато на фокус бяха големите и значими градове (Амстердам, Ротердам, Хага, Делфт, Гауда...), сега решихме да посетим по-малки градчета и селца.
Кацнахме по обяд в Айндховен. Градът на Филипс. Доста забележителности са свързани с тази фамилия (музеят на Филипс, паметниците на Антон и Фриц Филипс, съответно пред гарата и до музикалния център, стадиона на ПСВ Айндховен) Самата сграда на гарата прилича на транзистор (портативен радиоапарат) от миналия век. От другата страна на гарата зад други две впечатляващи с архитектурата си сгради е скулпторната композиция Летящите кегли. На залез слънце се отправихме към Конгресния център Еволюция, приличащ на извънземен космически кораб. Умишлено се забавихме малко (с цел избягване на натоварения трафик) и тръгнахме към Хаарлем, където вече ни очакваше любезният хазяин на апартамента, който беше домът ни в следващите дни.
Хаарлем ме изненада с тишината и спокойствието. А е само на 15 – 20 минути от Амстердам. Всъщност в Холандия всичко е на час-два път. Това е и заради прекрасните пътища – често с повече от три активни ленти в едната посока. Но за Хаарлем - центърът (старият град) е с тесни средновековни улички с каменна настилка и отрупани със зеленина. Жителите им се съревновават -кой по-красива градинка в саския ще подреди. На централния площад срещу старото кметство е Голямата църква. Вътре е най-големият орган в света с почти 5000 тръби. Тук са свирили 10 годишният Моцарт, Менделсон, Хендел. Наблизо е музеят Тейлър – най-стария музей в Холандия. Много близо до Хаарлем е брега на Северно море с широки пясъчни плажове с невероятно ситен пясък и ужасно студена вода. Пътят минава през националния парк Зуид Кеннемерланд. Въпреки интересните статии в някои пътеводители не спряхме в този парк.
Следващото приятно местенце е селцето Заансе Сханс недалеч от Заанседам. Селцето е изкуствено създадено като тук са пренесени или построени по стари проекти всички къщички и вятърни мелници. Всички са действащи. Във всяка може да се влезе и да се види бита на хората. Било за изпомпване на вода, било за дъскорезница, или за добив на масло или други занаяти - производство на сирене, дървени обувки, бъчви .... За града Заанседам не остана много време, но видяхме кметството, гарата и един приказен хотел обединени в общ архитектурен ансамбъл.
Опа... Защото май започнах да се увличам и да заприличва на пътепис, ще „превъртя“ набързо.
Град Наарден – последният останал в Европа действащ двойно укрепен град, с много интересен музей в подземията и тунелите, но за съжаление цялата информация е само на холандски. Добре, че е Гугъл.
В един ден могат да се посетят Волендам, остров Маркен, Едам. Остров Маркен е интересен с малките си рибарски къщи. Няма движение на автомобили (но има път по дига до там). Интересно е пътуването с ферибот от Волендам. Тихите градчета Волендам и Едам са известни спроизводството но сирене. Тук може да се види технологията на производството, да се опитат различни видове сирене и различно зрели стари сирена - зрели една, две три, четири, пет и повече години.
В същата посока за следващ ден са градчетата Хоорн, Лелистад. Връзката между тях е почти 30 километрова дига, а Лелистад е на 5 метра под морското равнище. В Хоорн направихме много бърза обиколка на центъра, пристанището, историческия музей до него. На Лелистад не обърнахме подобаващо внимание, защото бързахме за Алмере. Това е най-новият град в Холандия. Строителството му започва преди 40 години. Невероятни архитектурни решения. Прекрасни съвременни сгради. Връзката с Амстердам по магистрали А6, А1 беше затворена и така стигнахме до Утрехт за вечеря. Утрехт беше част и опорна точка при предишното ни пътешествие. Голям студентски град почти в центъра на Холандия. Имам много интересни спомени и от там, но ще бързам да ви разкажа за най-важното. А то е паркът Кукенхоф. Въпреки ранния час на пристигане ( малко след 9), вече част от огромния паркинг беше запълнена. Посрещнани невероятна организация – посочване на точното място, определено за нашето паркиране. На касите за билети имаше опашка, въпреки че в страни от тях имаше автомати без опашка. Всъщност билети могат да се купят и предварително онлайн. Още с прекрачването на входа и погледът се пленява от алейте с нацъфтели пролетни цветя. Заради началото на сезона изключителното разнообразие беше от различни видове нарциси и минзухари. Само някои ранни сортове лалета бяха цъфнали. В полетата край парка, които се виждат най-добре от терасата на мелницата и няколко други точки за наблюдение се виждаха само отделни лехи (дълги стотици метри) с червени и жълти лалета. Заради липсата им в парковите алеи, с минзухари в различни цветове бяха нарисувани лалета. Безкрайно интересно. Влизайки в павилионите ситуацията се променя рязко. Не мога да опиша красотата на десетките видове цъфнали орхидеи, лалета и други всевъзможни цветя. И човек забравя за времето. Отдавна не ми се беше случвало да напълня 8Г карта, а в този ден смених не една.
Денят мина без да усетим. В програмата ни беше и посещение на двореца Кукенхоф, но отпадна. Като споменах дворец, се сетих да ви препоръчам посещение на прекрасните дворци и замъци Моиден близо до Амстердам, Де Хаар – близо до Утрехт.
Непременно трябва да се отиде до селцата Гиитхорн, Алфен ан де Рейн и Барле-Хертог. Последното е интересно с това, че части от него са белгийски. Човек върви по улицата и преминава ту в Холандия ту в Белгия. Съответно в холандската част няма бензиностанции, защото в Белгия горивата са по-евтини. Същото е и с тютюна и фойерверките. Много е забавно.
Посетете и Хертогенбос и Лайден. В Лайден има абсолютно запазена крепост с една порта която никога не се е използвала за военни действия. Построена е на изкуствен хълм, за да укрива тогавашното население от наводнения.
В заключение ще кажа само това, че за млади хора и ентусиасти придвжването в Холандия може да става на доста ниски цени с влак и при това доста бързо, а в градовете винаги може да се наеме градско колело. Може да се обикаля и само на колело

Редактирано от автора, 03.04.2017 20:11

Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: PKS, 26.05.2017 15:38
 

В началото на тази седмица паркът Кукенхоф затвори врати за 2017г. Ще бъде отворен отново в края на март 2018г.
Дали някой се "запали" от идеята да го посети и да наснима красотите?

Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: PKS)
От: torbalan, 26.05.2017 18:14
 

PKS, 26.05.2017 15:38:

В началото на тази седмица паркът Кукенхоф затвори врати за 2017г. Ще бъде отворен отново в края на март 2018г.
Дали някой се "запали" от идеята да го посети и да наснима красотите?


Далечко е, като за в края на седмицата :)

Иаче да, красиво място изглежда....

Re: Re: Re: Туристически забавления в края на седмицата.  (Re: torbalan)
От: PKS, 27.05.2017 08:23
 

Далечко, далечко.... Колко да е далечко?
Ставаш събота сутрин към 7. По обяд Боингът на Райанеър те стоварва в Айндховен. Неделя - Кукенхоф. Понеделник Еърбъсът на Уиззеър те връща към 20ч в София. Събота след обяд и понеделник преди обяд време за разходки някъде по път. По- хубаво е, ако човек си освободи цяла седмица и се пошматка повече.

Редактирано от автора, 27.05.2017 08:23


първа предишна  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  следваща последна

Фото-Култ Форум » Клуб Фото-Култ » Туристически забавления в края на седмицата.