Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

YOUNG AUSTRIAN PHOTOGRAPHY

13.06.2015

YOUNG AUSTRIAN PHOTOGRAPHY
В партньорство с Посолството на Република Австрия в София в рамките на Месец на фотографията –2015 и SYNTHESIS Галерия за фотография

Uncommon Places е групова изложба, която представя работата на шест австрийски фотографи. Темата на тази изложба са местата, открити от авторите в Австрия и в чужбина – реално съществуващи необичайни места.
Някои от тях се занимават с особеното състояние на ума – повлияно от обкръжението им, взаимовръзките или просто предизвикват чрез съществуването на своята история.

Серията на Бруно Кломфар „Минало бъдеще“ извира от неговотопристрастие към структурите на 60-те и 70-те години – архитектурни прояви на утопии, често построени в бетон. Неговото търсене го отвежда в Берлин, Париж, Братислава, Брюксел и Лондон, където намира и фотографира иконите на новата архитектурна история, като Balfron Tower на Ерньо Голдфингер, а и много други интересни сгради, застрашени от разрушаване поради недостатъчни закони за защита на архитектурното наследство. Проекцията на „Минало бъдеще“ върху настоящото състояние на архитектурата, с всичките ѝ нужди и използваност, поставя на преден план много фасети, което позволява на различни периоди от време да съжителстват в едно сложно преплитане.

С поредицата „Смяната на камериерките“ Моника Нгуен, която е сценограф  и фотограф, илюстрира паралелното съществуване на две различни социални класи и визуализира опита да реализира проекция на копнеж. Вместо да изпълняват свързани с работата им задължения, служителите тайно използват стаите за други цели. Серията фотографии са направени в извънредно скъпи хотелски стаи.

„Ситуиране“ е акт на разполагане на обекта в определен пейзаж и е резултат на художественото сътрудничество между фотографа Лаурент Циглер и изпълнителката Малика Фанка. И двамата творци се занимават с отношението на индивида към пространствени модели, с локализирането на физически и чувствени възприятия като отпечатъци на картата, интегрирани в нашия личен опит със заобикалящата ни среда. Безкрайното пространство на пустотата се сменя само с един фин сблъсък, своеобразна конфронтация с живата материя. Появяват се белези, след като неравностойни сили се сблъскват, колизията в определени точки разкрива нараняване на външната страна. Тези онагледени щети нарушават дадените структури и представят конфронтацията с пейзажа като средство за новосъздадена ситуираност.

Фотографската серия „Изгубен и“ от Луизе Хардег е направена във Wonder Valley в Калифорния. Пътувайки през пустинята, Хардег си задава въпроса, кой може да е живял някога в тази призрачна и дива среда. След като се поровила да намери информация, разбира, че вълна от хора с пионерски дух се заселват там през 50-те години на 20 век, в търсене на възможност за препитание. Каквото Лос Анджелис Таймс нарича "един от най-странните опити за заселване в историята на Южна Калифорния“ отмира в края на десетилетието. По-късно, около 2000 година, за да избягат от високите разходи за живот в LA, много хора откриват, че могат да започнат нов живот там, в уникална заобикалящата среда, за възможно най-ниски разходи. И все пак къщите са изоставени отново само няколко години по-късно. Очакванията не се оправдават, а животът в пустинята се оказва суров и предизвикателен.

За да пътуват и да проследят дължината на обиколката на Земята, SIX и Петрич създават затворена ситуация с тяхната серия „Около света“: те карат техните мотопеди Saxy по двукилометрова бивша писта в северната част на Испания, със средна скорост приблизително 40 км/ч. Тя се намира на първия меридиан, а по своята кръгла форма напомня изкривена сфера или глобус (като Земята). С точно измерена пропорция между скоростта на въртенето на Земята и пропорциите на Слънцето и неговата орбита около центъра на галактиката. С помощта на стенопеичен фотоапарат, който напредва с една позиция всеки ден се правят експонации от двадесет и четири часа.

Малика Фанка | Пърформънс при откриването:
Малика Фанка следва театрално и филмово изкуство в Цюрих и съвременен танц в Залцбург и в Нюйоркския университет Тиш. Тя се премества във Виена през 2009 г., където започва да работи като хореограф на свободна практика, изпълнител и DJ. Освен собствената си работа - сливане на слово, движение и звук - тя е участвала в многобройни интердисциплинарната проекти в Австрия, Словения, Дания, Германия, Швейцария, Франция и Белгия и е работил заедно с други артисти като Тино Сегал, Дебора Хазлер, Хyбси Крамар, Mala Kline & Max Cuccaro, Юрг Халтер, Морийн Kеги, Коstas Kekis & Jeans for Jesus.“Uncommon Places”
Място: Synthesis Gallery of Photography
бул.”Васил Левски” 55, София
Откриване: събота 13ти | 18:30

Участват:
Щефан Ола
Бруно Кломфар
Луизе Хардег
Моника Нгуен
Сикс & Петрич

Лаурент Циглер| Откриване и танц пърформанс:
Придружен с текст и звукови скулптури на Малика Фанка

RSS Feed Предишни фотографски новини
Share |


     29.05.2015 Откриване на изложбата „Снимка на годината – България 2014“
     19.05.2015 Стартира първата самостоятелна изложба на Niko24
     30.04.2015 Хармония изваяна от вода и светлина
     27.03.2015 Снимка на годината - България 2014
     04.03.2015 Лявото око, фотоизложба с международно участие в Експо Баня София
     04.03.2015 Фотографски конкурс на Читалище „Светлина–1896”
     14.11.2014 За седми пореден път Бургаските фотографи представят Годишната си фотоизложба
     11.11.2014 Фотоизложба „Усмивката“ - портрети на големите писатели, посетили България
     03.11.2014 Европейски месец на фотографията в София
     09.10.2014 ИЗЛОЖБА И ЛЕКЦИЯ НА ИТАЛИАНСКИЯ ФОТОГРАФ ЕЦИО ФЕРЕРИ В СОФИЯ
     06.10.2014 СТАНИ УНИЦЕФ ФОТОРЕПОРТЕР И ПОКАЖИ КАК ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ
     11.09.2014 Изложба „Далечни песни“ на Марги Русева
     10.09.2014 ФРАГМЕНТИ И ПРИСЪСТВИЯ - Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани
     12.08.2014 Бургас - фотографска изложба "Море"
     01.08.2014 Изложба „Благотворителността през обектива“ 2014


wrtgfwgrt
Фото-Култ препоръчва

dedo_prsho

Havga

kol

izolde

elenavolhon