Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Хармония изваяна от вода и светлина

30.04.2015

Изложбата „Хармония изваяна от вода и светлина” представя Светове на фантазии, създадени от водата, времето и светлината. Тримата автори – Явор Шопов, Розалина Касабова и Жорж Ру са обединени от общ графичен поглед върху Света. Явленията, свързани с различни проявления на светлината, биват визуализирани през погледа на тримата автори с помощта на фотографията. Първичните образи в тяхното творчество са оформени с нетрадиционни методи на различни технологии. Творбите стимулират развитието на творческото мислене и иновативния дизайн в различни области на съвременните технологични  производства чрез нововъведените форми и обеми, заложени идейно в произведенията на авторите.

Творците припознават мотото на Roca „Водата – движеща сила на живота”. Те се присъединяват към концепциите за екология, природа, вода и устойчивост в качеството им на движеща сила на живота.

Тези концепции са изобразени от Явор Шопов в инсталациите, представляващи образи, получени от светенето на природни компоненти на водата, отложени в кристали с устойчив растеж в продължение на милион години /сталагмити/. Те носят ценна информация за промените на околната среда /валежи и засушавания/.

Графичните инсталации в творчеството на Розалина Касабова са отражение на природните стихии през призмата на резонансно взаимодействие на твореца с околното пространство и човека. Резонансната вълнà, породена от комуникацията на авторката с обекта на взаимодействие, създава движение, оформящо графична картина в която се наслагва информация. Вторичните образи изразени чрез огледално експониране, дават повече информация за обекта на резонансното взаимодействие.

Творчеството на Жорж Ру е вдъхновено от силата на необикновени явления в природата. Те са развиващи се образувания на структури на макроскопично ниво. Творбите на Ру провокират творческото мислене и анализа за проявленията на загадъчни образи и обекти в познатата ни триизмерна реалност.

Откриването на изложбата „Хармония изваяна от вода и светлина” е на 28 април 2015 г., от 19.00 ч. в Експо Баня София (изложбена зала на Roca) на бул. Мария Луиза 16.

За авторите:
Доцент Явор Шопов е преподавател по фотография в Софийския Университет “Св.Климент Охридски (СУ) и ръководител на Университетския център по космически изследвания и технологии. Изобретил е нов фотоапарат за заснемане на флуоресценция и фосфоресценция и с него е заснел уникални фотографии на светене на минерали и кристали в пълна тъмнина.  Много негови фотографии са публикувани на постери и в енциклопедии, учебници, брошури и списания по цял свят. Има снимки, публикувани в над 10 различни издания всяка.
Бил е директор на международната фотографска и художествена интернет галерия Art@Net International Gallery. Правил е много самостоятелни изложби в Южна Корея, Италия и България.

Розалина Касабова – професионален музикант – оперна певица и виолистка. Творец в чиято палитра на изразни средства присъстват няколко вида изкуства. В отдаденост твори музика, пише импресии, двустишия, философска проза, рисува графики, шие сценични костюми. Обединени в един творец, видовете изкуства усилват значимостта чрез единороден синкретизъм.
Наред с активната концертна кариера на певица, Розалина реализира две самостоятелни изложби „Между два свята” и „Тайнства”. Кодира в авторската си книга „Музите” скрити послания, чиято смисловост ангажира четеца да се потопи в призмата на фундаментални общочовешки познания и опитности от миналото, трансформирайки и поставяйки ги във фокуса на загадъчно бъдеще. Продуцира музикално – сценични проекти в София и други градове на страната. Управлява собствена Фондация „Българско Изкуство – Орфеев Завет”.

Жорж Ру е роден в Париж, но живее в Берлин.
Той е един от първите компютърни специалисти в Европа, журналист, фотограф. В продължение на 13 години Жорж Ру създава фотографии по заснет видеоматериал. Важен аспект в творбите му са художествената стойност и връзката  с новите модерни технологии.
Авторът се интересува от „странни” небесни явления, които са необясними. Фотографиите на Жорж Ру са съвременно изкуство, провокиращо   сетивата  да осъзнават по-концептуално онова, което е скрито  и неясно за рационалния  ум. Творбите му предоставят  възможността да бъде проследен процеса  в изследване на непознатото.
Науката изследва закономерностите на природните явления, докато Жорж Ру показва креативността и творческата потенция на тези явления. Според него мисията му е да споделя тази креативност с хората: „Това е доказателство, че няма рязка граница между духа и материята и всичко прелива в единство.”.

RSS Feed Предишни фотографски новини
Share |


     27.03.2015 Снимка на годината - България 2014
     04.03.2015 Лявото око, фотоизложба с международно участие в Експо Баня София
     04.03.2015 Фотографски конкурс на Читалище „Светлина–1896”
     14.11.2014 За седми пореден път Бургаските фотографи представят Годишната си фотоизложба
     11.11.2014 Фотоизложба „Усмивката“ - портрети на големите писатели, посетили България
     03.11.2014 Европейски месец на фотографията в София
     09.10.2014 ИЗЛОЖБА И ЛЕКЦИЯ НА ИТАЛИАНСКИЯ ФОТОГРАФ ЕЦИО ФЕРЕРИ В СОФИЯ
     06.10.2014 СТАНИ УНИЦЕФ ФОТОРЕПОРТЕР И ПОКАЖИ КАК ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ
     11.09.2014 Изложба „Далечни песни“ на Марги Русева
     10.09.2014 ФРАГМЕНТИ И ПРИСЪСТВИЯ - Изложба на италианския фотограф Франческо Артибани
     12.08.2014 Бургас - фотографска изложба "Море"
     01.08.2014 Изложба „Благотворителността през обектива“ 2014
     21.07.2014 Биенале "ФОДАР"2015
     03.07.2014 МОРЕТО В НАС - Разкази и снимки след наводнението в Аспарухово, изложба на Никола Михов
     18.06.2014 "Алегории" - Петър Бояджиев и Даниела Зекина


wrtgfwgrt
Фото-Култ препоръчва

bs6247

sindri

leafsfall

petrov71

flammen