Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Фото-Култ представя: Илко Александров - Light is the Key

Когато пристигнах в Япония преди 4 години и половина всъщност дойдох за да уча управление на човешките ресурси в университета в Кобе, и изобщо не съм и предполагал, че ще се занимавам с фотография. Спомням си че тогава дори се смеех на хората, които се разхождат с големи апарати, и им се чудех защо не ползват нещо компактно... качеството едва ли било толкова различно...хмм, е сега се смея на това си мислене тогава! Но, около година след като пристигнах в Кобе, ето че и аз се реших да си взема ДСЛР, мислейки тогава че като си взема хубав фотоапарат и ще започна да правя яки снимки, а и както нито мога да свиря на музикални инструменти, нито мога да пея, нито да танцувам, нито да рисувам, това беше шанс да се занимавам с нещо интересно, и да ме забелязват мацките... хаха, още едно объркване ;)

Айде сега сериозно! Когато си взех първия апарат, и започнах да навлизам в нещата постепенно, имах известни проблеми с професорите в университета ми, които настояваха че нямало време за да се занимавам с глупости. Аз обаче си снимах и ми беше интересно! След няколко месеца снимане, гледане на хубави снимки тайно си мечтаех и аз да мога да правя нещо такова в бъдеще, но виждайки че почти всеки втори около мен е с хубав фотоапарат и се мисли за фотограф, определено нямах голяма надежда това да стане. А и аз бях там за да уча бизнес, и на практика с това шансовете ми още намаляваха заради различното образование. Така продължих да си уча специалността, и да снимам в свободното си време, опитвайки се да научавам нови техники, понякога дори прекарвайки безсънни нощи занимавайки се с това. Така и разбрах че наистина обичам фотографията и бих желал да се занимавам сериозно! Тогава реших че ще положа всички усилия това да стане! По това време вече бях започнал дори да си търся работа в бизнес сектора, но ходейки по интервюта костюмиран и сериозен отново се запитах, дали това съм аз, дали това ще ме направи щастлив, и отговора беше повече от лесен, НЕ! Тогава вече бях започал да получавам разни платени поръчки за снимки, но възникна един друг проблем, нямаше как да бъда фотограф в Япония, ако не съм учил това в университет, особено след като съм чужденец в Япония, но и това не ме накара да се откажа и винаги гледах напред.

Та, това което искам да кажа е, че когато искаш нещо трябва да си скъсаш задника от работа за да го получиш, дори и да изглежда безнадеждно, трябва да се търсят и други начини за постигане на целите! Във фотографията аз главно съм се учил сам, с много гледане на снимки, успешни и неуспешни опити, четене, и както казах вече безсънни нощи. За да се научиш да снимаш хубаво, първо трябва да разбереш какво всъщност означава това. Важно е да си изградиш едно обективно виждане за това кое е "хубаво" и кое не е, и това мисля че е едно от най-трудните и важни неща! Много хора когато снимат нещо, което например за тях е важно, тогава те са пристрастни един вид и това влияе на обективната им оценка, и после са изненадани защо другите не оценяват снимката им! Много често когато снимам нещо го оставям да "отлежи" и след 1, 2, 3 седмици, месец отново го поглеждам.

Аз обичам да експериментирам с различни видове осветление, и когато качвам снимки някъде обикновено слагам обяснение как стават нещата, така че който иска може да разгледа раздела "Журнал" (http://www.ilkoallexandroff.com/blog/) в личния ми уебсайт, там редовно качвам нови обяснения!

първапредишна 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 следващапоследна