Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
Любитель 2

Средна оценка: 3.00

Снимки правени с Любитель 2
Място за отдихplanet claire
Автор: roumen  (Напреднал любител) 27.07.2006
Общи впечатления: Всъщност самото име (nomen est omen) издава публиката, за която е предназначен Любитель-2. Това е камера за любители, където под любители се разбира не само начинаещите фотографи, но и онези, които снимат от любов към фотографията и за тях техниката е само средство за изразяване. В частност дори е използван и от професионалисти когато целта не е загладена порцеланова парфюримирана снимна.

По–непретенциозните фотографи с вкус към техническите финеси, присъщи на съвременните камери не бива да очакват много от Любителя. Въпреки образеца, който е копиран — двуоките (TLR - twin lens reflex) камери на Rollei, Любителите са доста далеч от тяхното качество, особено що се отнася до оптиката. Нито рязкостта, нито контрастът, нито светлосилата на обективчето могат да се сравняват с планара или тесара на оригинала, при това светлосилата му започва едва при 4.5, при което и силно винетира. Когато е произвеждан (вероятно около началото на 60-те години) явно никой в СССР не се е вълнувал особено от цветна фотография, цветопредаването е доста странно: с преувеличени червени зелени тонове, типични за ломо фотографията (всъщност Любитель са произвеждани също в заводите Ломо).

Все пак си личи, че Любитель-2 е замислена като напълно сериозна камера. За разлика от Холга, Diana и подобните им тя има далеч повече възможности: скорости от 1/10 до 1/200, както и B, обективът позволява бленди до 22, има синхронизационен контакт, както възможност за закачане на жило. Тъй като затворът е централен, синхоронизационната му скорост е също 1/200, с което могат да се похвалят твърде малко днешни камери.

Лично аз никога не съм пробвал да снимам със светкавица с Любителя, неговата сила са неговите слабости, а слабостите му са наистина доста:
 • Визьорът му има огромно изкривяване. За разлика от известните ми камери с шахтов визьор кадрирането с две очи е почти невъзможно, поради фрапиращото затъмняване по ъглите (винтериране).
 • Няма корекция на паралакса, снимки от по–близо са трудни.
 • Поне моят осветява отвреме навреме филма. При първите един или два кадъра има и доста странни, с необясним произход ленти.
 • Зареждането на филма трябва да става много внимателно, иначе има опастност филмът да изскочи от гнездото и да се размотае, осветявайки се. Съвет: отвиване първоначално колкото е нужно да се захване на горната ролка и след това затваряне на капака.
 • Никаква блокировка срещу двойна експозиция. Пренавиването на филма се следи в едно прозорче върху капака, спусъкът е изцяло отделен от системата за пренавиване. За щастие поне прозорчето може да се затваря, иначе е проблем при цветни филми: след достатъчно дълго време осветяване кръгчето се проектира върхи филма.
 • оптиката е без покритие за цветна фотография. Рязкостта и контрастът й е като на лоши 35мм оптика.

  И все пак снимките, правени с Любитель, притежават редкия чар трудно да могат да се сбъркат като правени с нещо друго. Снимките сякаш дишат, фигурите имат специфичен обем, за цветовете вече споменах.


  Любитель може да снима с всеки, произвеждан и днес, 120 филм. На един филм се побират 12 кадъра, както е обикновено за квадратния формат.
 • Предимства:
 • сравнително разпространена на пазара втора употреба, често и в отлично състояние, на доста ниска цена
 • малка и лека за средноформатна камера (6x6)
 • абсолютно надеждна, ако не се очаква много от нея
 • специфичен look
 • за който може да използва слабостите й както трябва — радостта от непосредственото снимане
 • има лупа за фокусиране
 • Недостатъци:
 • снима се трудно, трябват вече изградени солидни фотографски навици, за да се измъкне максимума от нея
 • нежелани двойни експозиции са почти задължително поне една средно на филм
 • изработката не е на прекалено високо ниво, на моята долният и горният обектив са вече без синхрон.
 • опитът с нея може да бъде и разочарование
 • Обща оценка:   средна хубост
  Опит с фотоапарата: повече от три години
  Най-нови ревюта на фотоапарати
  Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

  FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
  Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

  MAMIYA RB 67 PRO S
  Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

  PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
  Ревю на OLYMPUS XZ-10

  OLYMPUS XZ-10
  Ревю на FUJIFILM X-E2

  FUJIFILM X-E2