Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
CANON PRIMA SUPER 120

Средна оценка: 3.00

Снимки правени с CANON PRIMA SUPER 120
leeнепотребност I//1непотребност VII
Автор: roumen  (Напреднал любител) 09.09.2006
Общи впечатления: Една камера с много достойнства и с няколко неприятни недостатъка.
По едно време ми трябваше малка, компактна камера, тогава (преди да се появят малките дигитални камери) изборът беше огромен, съответно труден, след дълги опитвания в магазина, изборът падна върху тази камера. Основен аргумент се оказа много приятният й външен вид и впечатляващият набор възможности. Главното й предимство е размерът и теглото - побира се във всеки по-голям джоб и изобщо не се забелязва при носене.

Невероятно, но факт: предната част на корпуса е изработен от метал, в случая алуминий, който обаче лесно се наранява. Oбективът дори е отпред с защитен с прстен от неръждаема стомана, назад си е вече обичайната сребриста пластмаса. Като цяло - много приятен дизайн, при включване миниатюрната светкавичка излиза отстрани с приятно чудновато жужене, както приятните роботи от филмите от 60-те години.

Второто важно достойнство на тази приятна камерка открих, когато видях първите снимани филми: едно от най-добрите измервания, които ми се е случвало да срещам. Умното нещо може да мери дори и спот, запазва замереното, както и фокуса с полунатиснат спусък, може би дори има и следящ фокус, може да снима дори и в серия, това се наглася или просто се превключва на спортната програма (има и такава даже). Всичките включени възможности се показват на дисплея, това го нямат и много и от най-скъпите камери.

Други приятни изненади в тази камера са бавна синхронизация на светкавицата (до 4 секунди), както и възможност за корекции плюс/минус бленда и половина. Вероятно има и доста добра най-бърза синхронизационна скорост, книжката твърди, че е до 1/770, което означава, че камерата има централен затвор, което не е необичайно за такива камери. Естествено, силата на светкавичката не е голяма: до 4.1 метра (ISO100) на 38мм, респ. 2.4 метра на 120мм.

Дотук с предимствата, сега и малко недостатъци. Обективът е зум, над трикратен: 38-120/4.5-10.9. Светлосилата 11 (или по-скоро светлослабостта) при 120мм показва, че камерата изисква поне ISO400 филми. На практика може и да се снима и с 200, камерите от този тип нямат огледало, което да разтриса корпуса при снимки. Коя комбинация бленда/скорост бива избирана от камерата остава загадка, ако тя прецени обаче, че скоростта е прекалено ниска и светкавицата е забранена (което може да бъде направено и с простото й прибиране обратно в корпуса на камерата) свети с оранжева светлина. От опит знам, че тази светлина се включва прекалено рано и може да бъде игнорирана.

Разбира се, от такъв обектив не може да се очакват оптически чудеса, но и съвсем зле също не е. Съвсем дългофокусните позиции би трябвало да се избягват, естествено.

Най-големият недостатък обаче е ненормално големият паралакс, т.е. това което се вижда във визьора далече не е това, което ще излезе на снимката. съвсем отблизо изместването е около 1/3 наляво и нагоре, това е много. Визьорът се коригира в съответствие от степента на зума (който се управлява с мотор, а не ръчно), можели са да направят и корекция на паралакса, но явно е имало някакъв проблем с автофокуса, който по странна причина фокусира непосредствено преди снимката. От опита ми с камерата мога да твърдя, че изместването започва откъм 20 метра, вече почти съм се научил да го коригирам правилно и въпреки това, особено при близки снимки, редовно се случва кадърът да е изместен/отрязан.

Захранването е с две сравнително нестандартни и скъпи батерии. Още в гаранционен срок се развали механизмът за обратно пренавиване, но го поправиха. Понеже цялата се задвижва от мотори: филмтранспорт, зум, фокусиране, светкавица даже, развали ли се нещо от тях, камерата няма да става за нищо повече.

Една странна особеност на камерата да спомена накрая: филмът се зарежда от дясната страна, а не от лявата, както е при (почти?) всички останали камери. В следствие на това снимките са обърнати с краката нагоре и това представлява известна трудност при разглеждането им: или номерата са обърнати, или снимките.
Предимства:
 • лека, компактна, добра изработка, хубав външен вид
 • много прецизно мерене, включително спот
 • бърз автофоукс, автоматичен или по избор - централен (ако е ясно къде е центърът)
 • slow режим за светкавицата
 • корекции на експозицията (+1.5 или -1.5 бленди)
 • Недостатъци:
 • огромен паралакс, който се компенсира много трудно
 • много слаб зум, при 120мм почти 11 светлосила, средно оптично ниво
 • захранване със сравнително скъпи батерии
 • Обща оценка:   средна хубост
  Опит с фотоапарата: повече от три години
  Най-нови ревюта на фотоапарати
  Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

  FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
  Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

  MAMIYA RB 67 PRO S
  Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

  PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
  Ревю на OLYMPUS XZ-10

  OLYMPUS XZ-10
  Ревю на FUJIFILM X-E2

  FUJIFILM X-E2