Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
Nikon D50

Средна оценка: 5.00

Снимки правени с Nikon D50
***Devilish River. Blue Afternoon(Край)морски обитатели
Автор: vache  (Любител) 11.07.2006
Общи впечатления: Имам от 2 месеца Nikon D50 в комплект с обектив (NIKKOR AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED). Харесва ми това, че тялото е удобно и ляга добре в ръката. Относително лек е с китовия обектив. Автофокуса е бърз и точен.
Има голям брой цифрови сюжетни програми (портрет, спорт, нощни и др.) и оптимизация на изображението (настройка на цвета, контраста, резкостта). За предимство намирам програмата за детски портрети, която предава и запазва мекотата и естествеността на детската кожа.
Менюто е удобно с лесен достъп до подменютата. Също така повечето важни опции, като ИСО, режим на светкавицата, баланс на бялото, корекция на експозицията и др. се избират лесно с комбинация от бутони и диска за управление.
Вградената светкавица работи добре в различни режими. Има възможности за корекция на мощността й. Nikon D50 е с добър автоматичен режим на бялото, в повечето случаи не се налага корекция. Матрицата има много добро цветопредаване. Плюс е наличието на RAW формат.
Дисплеят е голям и дава добра представа за кадъра. Харесва ми това, че на него може да се види подробна информация за параметрите на кадъра, вкл. хистограмата. Има автоматичен преглед на кадрите (слайдшоу). Голямо предимство е, че апарата може да разпознава ориентацията на кадъра и го позиционира правилно при преглед.
Nikon D50 има ниски нива на шума и при високо ИСО. При определени условия дори на ИСО 1600 стават добри снимки.
С Nikon D50 и снимки в пълен автоматичен режим стават чудесни.
Литиево–йонната батерия позволява продължителна работа. Аз успявам да направя средно 500 кадъра преди да я заредя.
Предимства: Удобно лежи в ръката
Ниско ниво на шума
Бърз и точен автофокус с NIKKOR AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED
Чудесно цветопредаване
Хистограма
Разпознава ориентацията на кадъра
Недостатъци: Неосветен работен панел
Капачето на обектива не е прикачено и може да се загуби лесно.
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: до два месеца
Автор: hridi  (Любител) 30.11.2006
Общи впечатления: Реших след малко повече от 6 месеца опит да напиша и аз впечатленията си за Nikon D50, пък и така няма да ми се налага да отговарям на всички лични запитвания за мнението ми за него. Това беше първия DSLR който пробвах, а след това съм щракал малко кадри и с Canon EOS 350D и Canon EOS 20D. Първоначално имах само добри впечатления. Синхрон на светкавицата на 1/500 ... УАУ! Китовия обектив дава добри резултати. AF-a е доста добър. Меренето ... е матричното мерене като че леко преекспонира, но с това се свиква. Все пак не мога да кажа лоша дума за матричното мерене на Nikon. Има спот, за разлика от други модели, дори в по-висок клас. Вградената светкавица също ме изненада доста приятно с резултатите, които даваше. Шума на ISO 200-400 e нисък, а на 800 е доста приемлив. ISO 1600 става, ако не можеш да го избегнеш :-D
По нататък почнах да ставам по-капризен и да виждам недостатъци (то май така става с всеки апарат с времето). Първо почнах да искам по-добро качество на ISO1600 (най-недоволен бях, не толкова от високия шум /и другите имат/, колкото от загубата на детаил там /примерно D70 запазва много повече детайли при ISO 800 и 1600/). После почнаха да ми липсват ISO 100, ръчна настройка на баланса на бялото (това не чак толкова в интерес на истината), бутонче за бърза смяна на режима на мерене и фокусиране.
Не съм доволен още и от софтуера за конвертиране на RAW. Бавничък беше при мен. Според мен при софтуер-а Канон са се справили по-добре, но това не е болка за умиране, тъй като има 3d-party софтуер (Примрно Raw-Shooter).
Не на последно място сервизната база (да се чете липсата на такава) и гаранциаонната подръжка не са на нивото, на което би трябвало да бъдат (пиша това на 30.11.2006 с надежда в бъдеще да мога да напиша нещо по-добро)
Предимства: Синхрон със светкавица на 1/500!!!
Много добро 3D Матрично мерене и спот мерене
Добри цветове (2 x sRGB + 1 x adobeRGB профили)
Малко време за старт (веднага е готов за работа)
Лесен за работа и добре подредени менюта
Добре ляга в ръката и дизайна е подобен на по-високия клас модели
Добра цена
Недостатъци: Няма ISO 100
Загуба на детайли, особено при по-високо ISO (в сравнение с D70 например)
Няма настройка по Келвини за White Balance
Данните за WB са така записани в RAW-а, че 3d-party конветрорите са ограничени
Настройките за мерене/фокус за заровени из менюто (няма директно бутонче)
Гаранционната подръжка и сервиза в България не са на ниво
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: от половин година до една година
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2