Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
ROLLEICORD Vb

Средна оценка: 6.00

Снимки правени с ROLLEICORD Vb
R#3R#5R#1
Автор: roumen  (Напреднал любител) 11.08.2006
Общи впечатления: Rolleicord е опростена версия на Rolleiflex камерите. Произвеждат се от 1934 година, моделът Vb е последният произвеждан и най-усъвършенстваният, производството му започва 1962 година. За разлика от Rolleiflex придвижването на филма и зареждането на спусъка с две различни контроли: първото — с въртене на копче отдясно на камерата, второто — с лостче отпред под обектива. Има обаче защита срещу двойна експонация, както и срещу пропускане на кадри.

Оптиката е Schneider Creuznach Xenar 75/3.5 (другият през който се гледа е Heidosmat 75mm/3.5). Според някои обективът не е на нивото на Zeiss обективите, но според мен е поне сравним с Tessar (не съм имал възможност да сравнявам с Planar и Xenotar), субективно ми харесва дори и повече. Неудобството е зареждането на спусъка. То става с едно лостче, намиращо се под долния обектив, което е едновременно и спусък: зарежда се в едната посока, за снимане спусъкът се дърпа в другата. На първия филм изтървах няколко снимки (празни кадри), без да разбера защо, при следващите всичко беше нормално.

Твърди се още, че визьорът е по-тъмен отколкото на Rolleiflex. Не мога да го потвърдя, аз снимах главно през нощта с него, при доста неблагоприятни светлинни и метеорологични условия и всичко беше наред. При Vb екранът може и да сменя, не зная дали обаче са специални екрани или стават тези от 6000 серията както при SL66.

Цените на старо за Rolleicord са твърде благоприятни, но трябва да се внимава, особено за затвора, тъй като камерите отдавна не са в производство и конкретният модел може да е на доста години. Особено препоръчителен ми се струва модела, позволяващ и превключване на 16 кадъра (645 формат), веднъж ми попадна един на добра цена, но все пак неговият визьор ми се видя наистина тъмен и се отказах. Добре е при покупката да се гледа поне сенникът да е в комплекта, защото може и да е много скъп допълнително. Байонетът за него, както и за филтри, е същият като при Rolleiflex 3.5 T — Rollei Bay I.

За предимствата му може да се погледне и ревюто ми за Rolleiflex 3.5 T. Тъй като липсва светломер, Rolleicord е е по-събрана и по-лека от Rolleflex 3.5 T. Наистина зареждането с ръчка като че ли е единственото ограничение при Rolleicord, останалото е (почти) идентично. Скоростта и блендата се нагласят поотделно, но това за мене не е съществено ограничение. Е, единственият недостатък на Rolleiflex T си остава и тук — не беше мой и можах да го използвам сравнително кратко.
Предимства: ● лека и компактна (по-малка и лека от Rolleflex 3.5 T)
● превъзходна оптика
● тиха, почти безшумна при снимане
Недостатъци: ● зареждане на спусъка с две отделни контроли
● не беше моя
Подобно оборудване: Rolleflex 3.5 T
Rolleflex 2.8 E
Rolleflex SL66
Любитель 2
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с фотоапарата: до два месеца
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2