Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
OLYMPUS E-500

Средна оценка: 5.20

Снимки правени с OLYMPUS E-500
just passers-by (in our brief walk of life)ФОТО ЦЕЛСпомените топлят понякога...
Автор: aifOskar  (Напреднал любител) 09.03.2007
Общи впечатления: Отлични.
Предимства: Лек, удобен за основните манипулации, добре укомплектован с двата обектива още при продажбата. Особенно подходящ за дами. Изключитело големи възможности в основното меню. Апарата е пригоден да задоволи, дори истънчените желания на фотографа.
Недостатъци: Няма извод за механично дистанционно управление. Няма превод на Български за неговата техническа експлоатация, както и за огромните възможности достъпни чрез гл.меню. Ниско ниво на реклама в България.
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с фотоапарата: от половин година до една година
Автор: karan4o  31.03.2007
Общи впечатления: Апаратът е много добър и покрива изцяло желанията на един напреднал любител. Впечатленията са ми много добри.
Обективите на Зуико, които вървят с апарата са невероятни и по качество бият всеки друг обектив от класа си.
Като цяло Олимпус Е 500 е наистина един апарат, който не отстъпва по нищо на прехвалените други марки апарати, но напротив ...
Предимства: Много добре подредено меню - лесно за ползване. Апаратът е удобен за хващане и стои стабилно в ръката. Процесорът на апарата е много добър и с една бърза карта може да се снима постоянно, до изчерпването й. Изключително качествени снимки (е това идва и от качествените обективи на Зуико :) )
Системата за почистване на праха от матрицата е безупречна, което позволява ползването на много обективи, по всяко време.
Недостатъци: За съжаление визьорът на апарата не е много голям, но това се преживява:)
Корпусът е от пластмаса и поскърцва при стискане:)
Повечко цветен шум при снимане на ИСО 1600, (но и това се оправя :) )
Големият недостатък на Олимпус Е 500, за мене, е недостатъчната реклама, и скъпите, (но много качествени) обективи ...
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: edal  (Напреднал любител) 03.02.2009
Общи впечатления: Снимането в RAW (ORF) дава много по-добри резултати от JPG 1/2.7.
Предимства: богато и достъпно меню
Недостатъци: липса на стабилизация
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: Graveur  (Любител) 11.11.2008
Общи впечатления: Много лек и удобен за употреба апарат. Има лесен достъп до всички важни настройки без да има нужда да се рови в менютата. Има възможност на изключително много настройки, затова е добре да се прочете упътването. При снимане в jpeg (или при конвертиране с Olympus Master) файловете нямат нужда от никаква обработка и имат много приятни цветове. Като цяло отлични впечатления.
Предимства: - лек и с добра ергономия
- много добри цветове и добра компресия в jpeg
- изключително много възможности за настройка
- може да се разчита на точността на автофокуса (въпреки, че понякога е бавен)
- може да използва CF карти, които са бързи и евтини, както и xD карти
- RAW файловете не са изключително големи
- много добро качество на снимките до ИСО 800
- много, много добра система срещу прах, за повече от 2 години не съм имал нужда от чистене, въпреки че сменям често обективи
Недостатъци: - малък (в сравнение с други апарати) визьор
- шум при ИСО 800 и 1600 повече от конкуренцията и по-нови модели
- при малко светлина автофокусът се забавя
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: santi_ago  (Любител) 01.01.2013
Общи впечатления: Както всеки апарат на Olympus и този е направен много добре. Странното при модела е че се среща с два типа обективи. Моят дойде с Olympus 17.5-45mm f3.5/5.6 и Olympus 40-150mm f3.5/4.5, (заедно с апарата китайско производство). До този момент бях ползвал техника на Канон и ми отне известно време за да привикна към настройките и самото заснемане при Олимпус.
Съотношението: качество на картината / чувствителност е определено ниско спрямо това на Канон и Никон. Апаратът снима добре до ISO-400, препоръчително е използването само на ISO 100 или 200. Детайлите при слабо осветени места се предават отлично само при дълга експозиция и ниско ISO. Когато има движещи се обекти или хора (например при концерт), нужна е силна светлина от прожекторите или светкавици...
Последвалата обработка на кадри, заснети в църкви, интериор или на тъмни места с дълга експозиция изискват използването на добри плъгини за подтискане на шума и отлично владеене на избистрящи техники. Но резултата е добър. При намаляване на големината на оригиналния файл наполовина, качеството е подходящо за презентации и изложби.
Матрицата на Olympus E-500 е последната правена от Kodak. Това, може би е недостатък, но финното зърно и отличният баланс на бялото при авто-режим създават една наистина добра картина. Апаратът има собствени настройки за контраст, шарп и цветност, които регулирани правилно, не позволяват на чисто бялото да прегрее, нито на черното да доминира очевидно. Така може да се отпечатват снимки директно от паметта и да изглеждат отлично в малък формат на печата.
Обективите в китовия комплект са достатъчно добри. Фокусират сравнително лесно и бързо, дори на тъмни места. Предават детайла добре и са направени достатъчно масивно и тежко за този клас. Недостатък е липсата на чист ръчен фокус, той по-скоро е неизползваем. Методът на заснемане с най-отворена бленда определено носи най-добър резултат. Особенно при интериори. Това, може би се дължи на неспособността на матрицата да предава сполучливо тъмни полутонове в малка осветеност. При използването на светкавица в съчетание с голям зум (празненства и портрети) качеството на детайлите е много добро! Но само в случаите, когато фокусът е на правилното място. Вероятността телеобектива да фокусира идеално е 50 на 50, макар че във визьорът всичко изглежда Ок. Така се губят някои добри снимки, което е досадно качество на Олимпус.
Препочъчитено е занемането в RAW, защото обработката почти винаги е наложителна.
Предимства: Лек и с добър дизайн. Относително добри обективи за класа. Лесен за ползване. Много добър вграден софтуер и отлични програми за последвала обработка (за съжаление Olympus Studio е платена програма). Отлична система за почистване на матрицата. Добре придава детайлите. Картината е мека и наситена с цвят. Сравнително бърз при предаване на данните в последователно заснемане. Добра цена на втора ръка. Отлична издържливост на батерията (ако не се ползва вградена светкавица).
Недостатъци: Слаб при чувствителност над ISO-400, почти неизползваем при ISO-1600, което е отличителна черта на матриците на Kodak. Обективите са достатъчно скъпи за качеството което предлагат (всъщност 17.5-45 не се продава извън комплекта). Изисква време за преминаване от един кадър към 3 кадъра с различна експозиция. Светкавицата не е съвместима с други марки заради разлика в напрежението на захранване.
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2