Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
Nikon D80

Средна оценка: 5.75

Снимки правени с Nikon D80
анатомията на грейпортокал ???I hate my noisy neighbours.....
Автор: dilov  18.03.2007
Общи впечатления: Извинете ме за привидното отклонение, но искам да спомена, че аз снимам с Nikon D80 след като вече съм притежавал и работил с олимпус Е-500, Canon 30D (също 350D) и Pentax K10D - все прекрасни апарати (естествено с много предимства и малко недостатъци. По този начин имах възможност реално да преценя плюсовете и минусите (ПО МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ).
И така. Никон D80 ме изненада с прецизния си и точен фокус. Малко по-шумен е от канон, особено при нива над 800 ISO - на тъмните области от кадъра. Затова пък алгоритъмът на WB в режим AUTO е по-сполучлив отколкото при канон - криви малко повече при луминисцентно осветление, обаче това си е видимо при всички апарати по принцип. Много добро експозиционно мерене по целия кадър и спотовото също.
Добра ергономия. Логично изнесени бутони за управление на по-важните параметри. Няма двусмисленост както при олимпус, където от 2-3 места можете да коригирате стойности, но това може и да ви обърка особено като се бърза.
На пръв поглед при никон D80 има доста менюта и лични настройки. Ако не му се занимава на човек, може просто да каже "reset" и да се върне към заводските - има и бързи клавиши за това. От друга страна може да се направи така, че апаратът да ни показва индивидуално подбраните параметри, а не всички възможни. В крайна сметка имаме възможност да си конфигурираме системата и да си я командваме с много малко бродене по менютата. Общо казано - лесен достъп до опциите на менютата, без объркване. Наличие на хелпове към всички опции.
Има интересна логика на Auto-ISO. Примерно залагаме ISO на 100. В същото време можем да укажем на автоматичния режим да повишава автоматично чувствителността при условие, че скоростта се забавя под указана от нас стойност (примерно под 1/30 сек), а също можем да зададем горната граница на тази автоматична промяна (примерно максимум до ISO-800).
Светъл визьор. Хубав дисплей със защитен прозрачен капак-екран. Помощния панел може да се светва.
Тук не е мястото да разисквам обективи, но да споделя - този апарат, въоръжен с един 70-200 VR - това предизвиква върховно удоволствие при снимане, а и после на компютъра.
Естествено си има и недостатъци, както ще видите по-долу.
Но мога да обобщя - когато снимам с този апарат за мен настъпва празник...
Предимства: - точен автофокус
- вярно цветопредаване
- дисплей - голям и защитен с прозрачен капак
- ергономичен, с изведени отделни бутони по тялото за по-важните параметри
- логични менюта и възможност за потребителски профил от опции на менютата
- отлично мерене с всички режими на експозицията
- много добро фокусно следене на подвижни обекти
- светъл визьор
- осветим работен информационен панел
- струва ми се, че Д80 на никон е почти като Д200, само дето не е в метално тяло, а и количеството снимки, направени с един заряд на батерията са доста повече отколкото при Д-200
- интересни възможности за програмиране на някои бутони по тялото - гъвкавост
Недостатъци: - капачето на SD-картата не се заключва с ключалка и се отваря твърде лесно, дори когато вземате тялото от чантата, ако го хванете за страниците
- цветно пикселизиране и шум над ISO-800, не при всички условия
--------------
Това не е недостатък, но подобен апарат направо си му отива да има режими на снимане само Р/А/С/М, айде може и Auto за любители с повече възможности, но все още невманиачени.
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с фотоапарата: от половин година до една година
Автор: wess_music  23.03.2007
Общи впечатления: Много подходящ апарат за ентусиасти и любители.

Не бива обаче да остава каквото и да било заблуждение породено от добрите му страни, че може да се нарече професионален, защото това е относително скъпа пластмасова играчка, която изисква доста внимателно боравене и едва ли носи "на бой".

Пластмасата е в обидно щедро количество за цената, която плащате, зад което прозира елементарната меркантилност да се произвеждат нетрайни неща с цел закупуването на нови след относително по-къс период от време – тенденция от последните 20-тина години, но на фона на ценовата политика на другите фирми, човек избира по-малкото зло и приема света такъв какъвто е, утешавайки се несъмнено с качество на изображението на D 80 и възможностите му.
Затова човек при повечко усилие или самонавиване може да намери баланса за себе си и да оправдае покупката си.

Удобствата за боравене с него са множество и биха зарадвали всеки любител. Колегата преди мен ги е описал много по-подробно.

Аз, като голям скептик на дигиталната техника, без да робувам на марки, макар и да имам 3 Никона (лентови), смятам, че си струва.

Просто, за това, което получавате, не плащате отгоре с няколко стотин лв. (както е при други марки от среден любителски клас).

Цената в момента е 2249 с ДДС и дава бонус 1 ГБ SD. За сравнение, в САЩ можете да го закупите в този кит за около $1200 с картата. Ако сте регистриран по ДДС цената ви идва около 1874 лв, или относително близко до това отвъд океана.
Така, че търговската политика за Никон и дистрибуторите им в лицето на Профайлд ООД за България е наистина похвална!

Да кажа по нещо и за обектива - колкото и да не ми се вярваше, се оказа много, наистина много над очакванията ми за китов обектив.
Тих, мигновен аутофокус, вграден мотор, и за около 7 кратния си зуум доволно контрастен и изключително прецизен. Ако нямате особени мераци да носите повече неща с вас на път можете да си останете и само с него и кефът да е пълен.

Направих сравнителни тестове с това стъкло и със Сигма с почти същото варио.

Разликите са силно обозрими в централната част на кадъра в полза на Никкора и при най-отворена бленда (3,5-5.6).
По ъглите отново Сигмата изостава, но не чак толкова чувствително.
Като винетиране обаче Сигмата е по-изравнена, докато Никкора и тук си има криви краставици, което така или иначе може да се коригира, но... факт.
Хроматичните аберации са доста по-малки при Никкора.
Пластмасата..., жив да не бях, но и тук докато са я слагали не е имало кой да каже "стига", така че да се говори за пожелателен атрибут в чантата на професионален фотограф – аз лично съм скептичен. По тая точка Сигмата му обръща чехлите отвсякъде, но това едва ли е от значение за който и да било аматьор. На снимките не си личи пластмасата все пак, а остротата и ред други важни неща.
дисторцията е в прилични граници.

Самостоятелно този обектив в страни от ЕС се продава от 370 евро и нагоре, а в САЩ тръгва от $400. Противоречието: от една страна — навсякъде където може да се сетите пластмаса, а от друга - изненадващо, простете ми емоционалната суперлатива, удивително прецизна оптика за 7 кратен зуум.

И за да завърша:
преди 3 месеца го видях и тествах, като паралелно с това снимах по същото време съответните тестове и на лента с F 801 (с един и същ обектив).
Бях с жена ми. След като сравних сканираните изображения от лентата (Суперия 100) и RAW на D80, й казах:
"ако тръгна да го купувам този апарат ме спри на всяка цена".
После размислих, а пък и тя не ме спря, даже и нямаше как, защото когато го купих не я питах „дали - или”. Просто го реших убедено и сега не съжалявам.
Предимства: 1. Чудесен аматьорски апарат.
2. Адекватна цена.
3. Множество удобства по работата с апарата и менютата.
4. Светъл визьор.
5. Приемливи нива на шума.
6. Китовия обектив (18-135/ 3.5-5.6) покрива оптимален спектър от фокусни разстояния и с много качествена оптика.
7. Доста чевръст дори и в RAW запис.
8. Яка батерия.
9. Ергономичен.
10. Тих и с бърз аутофокус.
Недостатъци: 1. Много пластмаса по него. (Сони Алфа е с почти същите параметри, та в някои отношения и повечко екстри, и е с метален корпус - според ревю, което четох).
2. Китовият обектив започва свиване на блендата на 5.6 още на 70мм.
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: току що го купих
Автор: Pound  (Напреднал любител) 13.08.2008
Общи впечатления: Имам го от седница и ще си позволя да напиша едно бързо ревю.
Годината е 2008 и д80 е вече на 2 години.
Ще опиша плюсовете и недостатъците в сравнение с новите тазгодишни модели :)
И не забравяйте че д90 излиза септември.
Предимства: 1. Все още по добра ергономия от всички ентри модели
2. Все още по добър 11 аф (Свален от д200) от всички ентри модели
3. Все още по добър визйор от всички ентри модели
4. Вече на добра цена (1300лв в България и 650$ в Щатите)
5. Вграден мотор позволяващ да ползвате всички безмоторни обективи на никкор
6 Само д80 и пентакс к200д имат горен дисплей в този клас
7. Изнесени бързи бутони за всички главни функции (Само работата с исо изисква поглеждане в горния диспей но пак се осъществява с бърз бутон)

8. Програма макс исо / мин затвор
9 Качеството на изображението все още е на ниво спрямо конкурентите

Един прекрасен ентри (и още нещо) апарат
Недостатъци: Годината е 2008 и нещата който вече му липсват са:
1 По висок шум от конкурентите над 800 исо
2.Няма система за самопочистване
3 Няма лайв вю
4 Няма актив Д-лайтинг
5 Повечето модерни тела (всички) са с CMOS матрици а не с CCD (което не е недостатък но реших да отбележа)
6 Повечето модерни тела предлагат по голяма разделителна способност (12мпих към 10 за д80) Което за мен не е недостатък...но го отбелязвам
7 3.0 к/сек към 3.5к/сек за някои по модерни тела от ентри класа (минимална разлика)
8 Не е влаго и прахо защитен (За разлика примерно от пентакс к200д)

Обобщено повечето от недостатъците му са минимални...
Нито почистване ще ви е нужно нито съвременните неизползваеми лаив вюта
Като цяло основните му недостатуци са повечкото шум и по малкия динамичен обхват на матрицата

За мен д80 дори и 2008г е един перфектен апарат за парите си.
Струва точно толкова колкото ви дава.
За желаещите ново тяло с нови технологи очаквайте д90 който несъмнено ще смаже конкуренцията си в ентри и семи про класа.
Подобно оборудване: Canon 40d
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с фотоапарата: току що го купих
Автор: wertigo  (Любител) 17.12.2009
Общи впечатления: добрый, хорошо лежит в руке
очень люблю этот фот
Предимства: +++++
Недостатъци: нет
Подобно оборудване: от 35, до 70-300 +sb 600 - 800
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с фотоапарата: една до три години
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2