Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
SONY CYBER-SHOT DSC-H9

Средна оценка: 5.00

Снимки правени с SONY CYBER-SHOT DSC-H9
слънце по кубетатаалпийскоСлед литургия
Автор: danbi  (Любител) 16.11.2007
Общи впечатления: Купих си го, когато след 10 годишно отшелничество от фотографията, реших че свястна снимка със "сапунерка" не става. Реших, че този 8 мегапикселов 15x ултра-зум апарат е приличен компромис.

Тази машинка може да се причисли към джаджите, в които просто се влюбвате от пръв поглед. Типично за SONY. Първото впечатление е поразително. Големият и ярък дисплей, който на всичко отгоре се и върти (180 градува вертикално) веднага ви грабва, както и бързия зум и фокусиране - което рядко изпуска дори при не много добра осветеност. Оптичната стабилизация на обектива работи също много добре. На пръв поглед корпуса изглежда пластмасов (какъвто всъщност е, поне отвън), но машинката е изработена доста стабилно и с времето това усещане изчезва.

След като изснимах няколко хиляди кадъра с познавателна цел, мнението ми започна да става противоречиво.

Ако стила ви на фотографиране е "насочи и снимай" този фотоапарат е просто перфектен. Има много добро цветопредаване (14bit АЦП). Доста е пъргав, както за зум-а, така и за фокусирането. Практически няма лаг при снимане. Може да снима непрекъснато със скорост 3 кадъра в секунда. Светкавицата е добра (водещо число 12), и зарежда прилично бързо. Затвора може да се настройва от 30 сек до 1/4000 сек. Разполага с технология за разпознаване ан лица в кадъра (до 8 лица) върху които фокусира и измерва експозиция. Има изумителен макро режим, където може практически да опрете обекта в обектива (1см). Снимането на отдалечени обекти, включително и бързо движещи се такива, не е трудно, поради доброто му бързодействие. Има режим са спортни снимки, където фокуса следи обекта. Може да снима във формати 4:3 (8mp), 3:2 (8mp), 16:9 (2mp), 4:3 (5mp), 4:3 (3mp), 4:3 (VGA). Поддържат се всякакви режими на снимане, включително пълни ръчни настройки.

Ако разполагате с телевизор SONY BRAVIA, този фотоапарат може да бъде включен към HDMI входа на телевизора. Така ползвате специалния PhotoTV HD режим на телевизора си, който кара телевизора ви да показва фотографските изображения доста по-качествено (фотоапарата и телевизора сами ще се договорят за това). Ако си правите снимки за спомен и ще си ги гледате на телевизора, формата на снимане 16:9 се оказва изключително удачен.

Макар и не фотографска функционалност, поддържа добри режими за снимане на клипове, възможност са редактиране, премахване на ефекта червени очи в камерата и т.н.

Ако искате да направите 'перфектната снимка в напълно ръчен режим', започвате да откривате недостатъците на SONY DSC-H9, или по-скоро функциите, които SONY брутално са орязали, най-вероятно за да не стане прекалено конкурентен този модел на DSLR моделите им (някои от технологиите в него са взаимствани от тези на А700, или обратното).
Липсва възможност за запис в RAW режим. Не може да се настройва нивото на компресия на JPEG, а наличното е твърде агресивно (8 мегапиксела изображение се компресира на около 2MB файл). Шумоподтискането винаги е включено. Напоследък SONY актуализираха спецификацията си за този фотоапарат, като вече се споменава "Функция Clear RAW NR", което изглежда също нещо от технологията на А700. Щеше да е хубаво да може да се изключва. В резултат на всичко това, при определени условия на снимане, изображението е далеч от перфектно, и определено далеч от това, което камерата би могла да предложи.

От ергономична гледна точка, решението на SONY да сложи врътката за избор на ръчните настройки като гривна около бутоните за навигация е неадекватно. Това нещо се върти трудно, и човек лесно натиска някой от бутоните, при което или включва самоснимачка, или променя режима на светкавицата - винаги трябва да се внимава, което затруднява понякога снимането. Особено е досадно да се ползва при ръчен фокус.

Организацията на менютата изглежда е била поверена на някой от отдела който разработва конзоли за игри -- шарен, но не всичко е подредено по един и същи начин. Менютата обаче са контекстни, и показват само настройките, които може да сменяте. След време се свиква.

Ако някога се появи актуализация на софтуера, която да върне орязаните функции (твърди се, че някои от тях са били налични в бета-версиите), единствения дефект на този фотоапарат ще остане шантавата врътка.

Въпреки всички изброени "дефекти", снимките направени с този фотоапарат са много хубави и дефекти в изображението се забелязват рядко при печат или типичния формат на публикация в Интернет.
Предимства: Впечатляващ хардуер
Голям и ярък дисплей
Бърз и прецизен фокус
Много добро цветопредаване
Прилична оптика с оптична стабилизация (светлосила 2.8 - 4.5, еквивалентно фокусно растояние 31 - 465)
Прави хубави снимки в автоматичен режим
Недостатъци: Орязани функции на софтуера
Няма RAW режим
Не може да се настройва нивото на компресия на JPEG
Не може да се изключи шумоподтискането
Досадна врътка за избор на ръчните настройки
Шума при чувствителност над 800 ISO е много
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: от два месеца до половин година
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2