Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
CANON EOS 1000D / Digital Rebel XS

Средна оценка: 4.50

Снимки правени с CANON EOS 1000D / Digital Rebel XS
079497*Горски потайности
Автор: suggs  (Напреднал любител) 25.06.2012
Общи впечатления: Много добра машинка, както за начинаещи, така и за по-напреднали. Матрицата е познатата от 400D - APS-C CMOS 10MP. За мен това е оптималното число пиксели за такъв размер. Безпроблемно фокусиране с почти всички обективи от ниския и среден клас на Canon и други производители, изключвам само пластмасовото недоразумение EF 50/1.8 II . Няма много изнесени бутони и врътки, но с малко опит бързо се свиква с разположенията им и с менютата, и промяната на настройките става лесна и бърза. Качеството на снимките е много добро - ако снимате в RAW и обработвате. JPEG-ът е мек, и не дава представа за възможностите на апарата. Освен това липсват възможности за коригиране на дисторсии и хроматични аберации, но тези неща са "запазена марка" на по-високите класове. При умела обработка може да се постигне високо съотношение "детайл/шум", и приятни цветове. Апаратът има LiveView с 10-кратно увеличение на избраната фокусна зона, което е сериозно предимство при работа с ръчнофокусни обективи. За разлика от предшественика си 400D работи с по-евтините SD карти, поддържа и SDHC.
Предимства: - тегло, размери;
- ниска цена;
- достатъчно добро качество на снимките, може би най-доброто в класа си за времето;
- лесен и удобен за управление, след малко свикване;
- съвместим с всички EF и EF-S обективи на Canon, със стари ръчнофокусни с преходник, както и с много съвременни от други марки;
- LiveView с увеличение на фокусната зона;
Недостатъци: Нисък ценови клас, което се отразява на екстрите - малък дисплей, малък и не особено светъл визьор, липса на втори дисплей и много врътки и бутони. Най-сериозните недостатъци са по-слабата фокусна система (в сравнение с 400D и 450D), както и слабото мерене, водещо до преекспониране при снимане на слънце. Лампа за фокусиране на тъмно също би била добра идея, вместо да се ползва вградената светкавица. Управлението също можеше да е по-оптимално.
Подобно оборудване: Canon 550D, Nikon D5000
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: stufy  (Понякога снимам за пари) 29.04.2012
Общи впечатления: Противно на доста твърдения апарата не е лош.Има недостатъци но в никакъв случай не са повече от тези на конкуренцията в този клас.Апарата е лек,с добра функционалност на бутоните,добра светкавица (като за вградена разбира се) сравнително добър фокус (като за този клас),почистване на матрицата и LIVEVIEW. Цветопредаването е добро и няма цветен шум (поне до 800 ISO).Цената е ниска и това го прави доста достъпен както за почитателите на марката,така и за тези който искат нещо повече от "сапунерка".Нямал съм технически проблеми с него както с електроника така и с механиката,макар тя да е малко по шумна и стегната от обикновено.Това създава повече вибрации.При хора с по малко опит това може да се окаже проблем и да даде отражение върху качеството или по точно върху фокуса на снимките.
Предимства: Лек,с добра функционалност на бутоните,добра светкавица (като за вградена разбира се),сравнително добър фокус,функция "почистване на матрицата" и LIVEVIEW. Добро цветопредаване и липса на цветен шум (поне до 800 ISO).Ниска цена.Нисък процент на дефекти (сервизна статистика) при правилно ползване и съхранение
Недостатъци: Сравнително бавен фокус с китовия обектив.Малка разделителна способност на LCD екрана спомагаща за по лошата първоначална преценка за направена снимка.Шумна механика,по голямо усилие за задвижването и при снимане,и съответно по големи вибрации.Липсва възможност за използване на IR shooter (недостатък който се компенсира при поставяне на GRIP на фотоапарата)
Подобно оборудване: Canon EOS 450D,Nikon D3000,Olympus E-450
Обща оценка:   бива
Опит с фотоапарата: една до три години
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2