Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
CANON AE-1

Средна оценка: 5.00

Снимки правени с CANON AE-1
no-one cameдианаImpresia
Автор: roumen  (Напреднал любител) 18.07.2007
Общи впечатления: Камера, много популярна от средата на 70-те (пусната за продажба през април 1976) докъм средата на 80-те години, преди Canon да смени FD байонета с EOS. От нея трябва да има продадени милиони бройки по целия свят. Принадлежи към така наречената A серия, чиито други представители са (по реда на появяване): AT-1, A-1, AV-1, АЕ-1 Program и AL-1 и е заменена по-късно от така наречената T серия.

Преди да попадна на моята в един магазин съвсем случайно не знаех абсолютно нищо за тези камери. В магазина минавах случайно по друг повод, исках някаква евтина напълно механична камера за из път. В AE-1 ми хареса, че е много компактна, пък и цената беше като без пари. Сравнявайки я с една Minolta SRT-101 на същата цена, но по–голяма, с по–слабосилен обектив и визьор без клин за фокусиране, изборът не падна никак трудно. За мое съжаление обаче AE-1 не е напълно механична камера — нуждае се от батерия за затвора, както и за мерене. Все пак я взех заедно с една батерия, която излезе почти на една трета от цената на камерата с обектива (50/1.8 FD (new)). Приех го като комисионна за магазина. Навън се зачудих как изобщо се снима с нея и пак за мое разочарование трябваше да установя, че има само приоритет на времето, докато аз бях свикнал дотогава да снимам само с приоритет на бледната. Хареса ми обаче доста късия ход на лоста за зареждане.

Междувременно преживях и двете разочарования. Прескъпата батерия се оказа, че стигала за 20000 снимки, които едва ли ще направя някога с тази камера, а с приоритета на експозицията се примирих. За който иска приоритет на блендата (с който по мое мнение се борави по–интуитивно и лесно) са A-1 или AV-1, като първата е значително по–скъпа, а втората — много по–рядка. Чисто механична е доста по–скъпата (и професионална) F-1. В крайна сметка ми хареса съвсем минималистичната концепция, заложена в камерата.

Приоритет на експозицията означава, че се задава само времето за експозиция, а вградената система за мерене определя блендата. Учудващо тази система се справя доста добре в повечето случаи, като за насрещна светлина съществува един дискретен бутон за корекция с +1.5, това е всичко. Досега не съм установил тази система да се справя по–зле от засуканото матрично мерене на Nikon F100.

За да работи тази автоматика е необходимо обективите да са FD, т.е. да имат и позиция на пръстена на блендата за автоматична бленда (A). При по–старите FL обективи блендата трябва да се задава на ръка. Диапазонът на скоростите е от 1/1000 до 2 секунди, синхронизационната скорост е 1/60, затворът са две (черни) пердета, това прави камерата сравнително безшумна. Теглото й е малко под 600 грама, корпусът е изцяло метален, изработката е много солидна и в обичайния за 70-те години дизайн. Батерията е 4G-13 или 4LR44, 6V (има и 6.2 волтови също, каквато ми се падна на мене)

Като цяло AE-1 надхвърли с много очакванията ми. Поради отмрелия FD байонет могат да се намерят фантастични обективи на смешни цени, много по–евтини от никорите например. Намират се и от по–старите FL обективи, където цените са и още по-ниски без от това да страдат качествата им. Ще спомена например 24 (1.4, 2 и 2.8), 28 (2 и 2.8), 35 (2 и 2.8), TS 35/2.8, 50 (1.2L, 1.4 и 1.8), 85 (1.2L, 1.8), както и 100/2. От FL обективите може да се спомене 58/1.2, без аналог във FD вариант.
Предимства: ● добра, солидна изработка
● компактен (но не лек!)
● надеждно мерене
● минимални вибрации на ниски скорости
● евтини обективи и други аксесоари при отлично качество
● много разпространен, много ниска цена на старо
Недостатъци: ● само приоритет на експозицията
● специална батерия, без нея не работи нищо
Подобно оборудване: Зенит EТ
Старт-2
Minolta SRT-201
Minolta XD7
Pentax MX
Olympus OM-1N
Nikon FM3a
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: повече от три години
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2