Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
Nikon D70

Средна оценка: 4.80

Снимки правени с Nikon D70
Мюнхенска операОтраженияDisavowedРодопите край село Гела
Автор: zyl_oiliuff  (Напреднал любител) 24.06.2006
Общи впечатления: Чудесен фотоапарат за запалени фотолюбители, който се ползва и от много професионалисти заради много доброто съотношение цена-качество. Тялото е добре направено, не толкова пластмасово като филмовите и цифрови тела от ниския клас, но все пак е далеч от про телата. Баланса при работа с по-тежки обективи (80-200/2,8) е много добър. Управлението няма да изненада никой, който е снимал някога с Никон - всички основни функции са изведени на директни бутони и не се налага постоянно да се рови в менюто. Батерията е с голям капацитет - 1500mAh, което гарантира продължителна работа. След инсталиране на фърмуера който излезе с наследника на тази камера - Nikon D70s, работата на автофокуса се подобрява значително.

Въпреки не малкото си недостатъци оценката за този фотоапарат е висока, особено сравнен с неговите преки конкуренти на другите производители.
Предимства: Удобно за работа тяло
Предпазен капак на дисплея
Батерия с голям капацитет
Възможност за дефиниране на собствена крива
Синхронизация на светкавицата до 1/500с
Малък размер на RAW файловете
Цената
Отличен контрол върху вградената светкавица + ръчен режим до 1/16
Недостатъци: Шумен при чувствителности над исо 640
Във визьора няма индикатор за текущо избраната чувствителност
Малък визьор
Няма копче за режимите на автофокуса и трябва да се рови в менюто
Не се произвежда батериен пакет за това тяло
Не работи измерването с механични обективи
USB 1.1
Подобно оборудване: Nikon D100
Fuji S1 Pro
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: Zmeu  06.10.2006
Общи впечатления: D70 беше първият DSLR на Nikon, чиято цена падна под 500 лири (~1500лв) и следователно можех да си позволя. Въпреки цената, тялото е качествено изработено, здраво и много ергономично. За мен основната разлика между фотоапаратите от по-висок клас и D70 е в бързината на работа. Стартирането е много бързо, но скороста на продължително снимане е ниска, около кадър на секунда, когато се снима в NEF формат и на по-стари CF карти.

Дигиталния шум при ISO 200 де факто отсъства, но при по-висока чувствителност (над ISO 800) става доста явен. Липсата на ISO 100 пък също е проблем когато се търси минимална дълбочина на фокуса (максимално отворена бленда) в наличието на силна осветена.

Искам да коригирам леко злия ойлюф относно батерийните пакети - да, Nikon не произвежда такива за D70, а и самият фотоапарат не е конструиран да работи с тях, но няколко фирми предлагат свои решения. Функционалноста на тези пакети обаче е много лимитирана - нямат никакви бутони, освен спусък за снимане, който праща сигнал към фотоапарата чрез кабел към инфрачервения сензор. Неудосбтвата са, че първо, липсва полу-спусък и второ, всеки път трябва да се активира инфрачервеното дистанционно. На практика пакетите са неизползваеми, но все пак позволяват да се сложат две батерии едновременно (или 6хАА) и по мое мнение подобряват ергономичноста.

Въпреки недостатъците си, Nikon D70 е изключителен апарат - много удобен за работа и позволява да се вадят перфектни 20х30 копия. Факта че е евтин и продължава да поевтинява е един добре дошъл плюс.
Предимства: ергономичен
здрав
евтин
Недостатъци: бавна скорост на снимане в сравнение с подобни модели от други марки
липсва ISO 100
има шум още на два стопа от минималната ISO
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: torbalan  (Напреднал любител) 09.11.2006
Общи впечатления: Един изключително сполучлив модел на никон. Тялото се ползва както от любители, така и от професионалисти. Това се дължи на не до там високата цена и в същото време на високата надеждност на тялото и на доброто му бързодействие.
На пръв поглед фотоапарата изглежда пластмасов, но при работа с него се вижда, че е направен солидно и здраво.
Визьора е ясен и информацията в него е достатъчна, ако сравняваме с конкурентните модели от преди години. В сравнение с актуалните модели на Nikon - D80 и D200 обаче визьора на D70 е по-малък.
Управлението на фотоапарата е направено удобно. Най-важните неща са изведени на бутони, а обикаляне по менютата се налага за по-засуканите функции. Всеки, който е снимал с тяло Nikon още с първото докосване се справя с всички бутони на фотоапарата.
Предимства: относително ниска цена;
удобно управление;
добро бързодействие;
светъл визьор;
Недостатъци: вече се намира само втора употреба;
някои биха казали, че мегапикселите са малко;
няма информация за чуствителността на матрицата във визьора;
Подобно оборудване: Nikon F4,
Nikon F100,
Nikon FM10,
Nikon D200
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: до два месеца
Автор: Caesar  24.04.2007
Общи впечатления: Каквото и да напиша... бих повторил предишните ревюта.
Това не е идеалният фотоапарат, но би задоволил всеки един фотограф, бил той аматьор, бил той професионалист. Но едва ли някога би съществувал идеален такъв, най-малкото заради това, че от търговска гледна точка не е целесъобразно.
За цената, която плащате, особено сега за "втора ръка", едва ли ще можете да получите повече.
Предимства: Изключително удобно за работа тяло.
Бърз.
Предпазен капак на дисплея.
Батерия с голям капацитет.
Синхронизация на светкавицата до 1/500с.
Здрав.
Относително ниска цена.
Недостатъци: Шумен при висока чувствителност, което типично за апарати от този клас.
Малък визьор, но се свиква.
Няма копче за режимите на автофокуса и трябва да се рови в менюто - според мен най-серизония недостатък на дизайна.
Не се произвежда батериен пакет за това тяло.
Не може да измерва с механични обективи, което е въпрос на 2 кадъра повече:)
Цитираният недостатък за USB 1.1, не е от значение при използване на четец за карти.
Обща оценка:   добре направено
Опит с фотоапарата: една до три години
Автор: roumen  (Напреднал любител) 30.10.2008
Общи впечатления: Допреди няколко години едва ли не върхът на технологиите днес (края на 2008) този апарат изглежда като от каменната ера на дигиталната фотография. В наши дни да имаш дигитален апарат е удобство при използването на интернет, когато се налага използване на снимка на нещо. Това ми беше и основанието след дълго отлагане да се сдобия и аз с нещо подобно и то наистина на някаква смешна цена предвид втората батерия и дистанционният спусък.

Първото нещо, което направих, беше ъпдейт на фърмуера. Подобренията се чувстват веднага, макар и да не са драматични.

За репродукции апаратът върши работа, по-сериозно снимане обаче вече става проблематично. Проблем е минималното ISO, едва 200, както и доста осезаемият шум при по-високо ISO (от 800 нагоре).

Голямото предимство е синхронизационна скорост за светкавица, позволяваща използването й за допълнително осветление през деня без да е нужно да се затваря твърде блендата. Това предимство обаче остава относително при високото минимално ISO (200), но се изглажда от минималната експозиция на 1/8000s (в случай че се спазва). За постигането на тези скорости обаче не е виновен някакъв особено сложен и подобрен затвор, а се използва електрониката на сензора. Още за светкавиците: старите TTL светкавици не предлага TTL режим за D70, понеже те използват мерене на отразената от филма светлина, която е съвсем различна при сензорите. За целта е разработена, по-новата, iTTL система, т.е. това налага използването на по-новите модели светкавици на Nikon. В краен случай може да се ползва и вградената или изпитаният метод с ръчно измерване, както и с налучкване по хистограмата. Впечатление прави обаче огромното забавяне при снимане със светкавица, понякога човек остава с впечатление, че нещо изглежда се е повредило, докато най-накрая все пак камерата снима.

За ергономията няма какво да се каже. Който е свикнал с контролите на Nikon, бързо се справя и D70. За който идва от други марки може и да има проблеми, не знам, не съм от тях. Визьорът е малък, но не съвсем тъмен, по желание може да се включи и мрежа към него, полезна при снимане на архитектура например. Мониторът е съвсем миниатюрен, сравнен с днешните модели и е съвсем трудно да се оцени по него как изглежда снимката.

Освен основните 4 програми, P, A, S и M, има и няколко "креативни", включително и зелена, предполагаща никакво мислене в повече от страна на фотографиращият. Предлага се автоматично ISO със задаване на минимална експозиция. В някои случаи доста полезна опция, но съвсем ограничаваща приносът на фотографа към снимката.

Добро впечатление прави, че непосредствено след включване апаратът е готов за снимане. Това, което днес се смята за само подразбиращо се, беше във времето на излизане на D70 революционна новост.

За мен недостатък са все пак споменатите 6 мегапискела, които не остават голямо поле за някакви по-креативни обработки така, че снимката не излиза много по-различна от обработената от софтуера на апарата.
Предимства: ● здрава, солидна изработка
● отлична минимална синхронизационна скорост (когато се ползва светкавица): 1/500s
Недостатъци: ● голямо забавяне, особено при използване на светкавица. За снимки на движение — неизползваема
● високо минимално ISO: 200 ASA
● високо ниво на шума при по-високо ISO (от 800, дори и по–малко, нагоре)
● миниатюрен монитор
Подобно оборудване: Nikon F100
Nikon F80
Обща оценка:   бива
Опит с фотоапарата: една до три години
Най-нови ревюта на фотоапарати
Ревю на FUJIFILM FINEPIX S5 PRO

FUJIFILM FINEPIX S5 PRO
Ревю на MAMIYA RB 67 PRO S

MAMIYA RB 67 PRO S
Ревю на PANASONIC LUMIX DMC-FZ8

PANASONIC LUMIX DMC-FZ8
Ревю на OLYMPUS XZ-10

OLYMPUS XZ-10
Ревю на FUJIFILM X-E2

FUJIFILM X-E2