Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
SIGMA AF 10-20MM F/4.0-5.6 EX DC HSM

Средна оценка: 5.00

Конструкция: 14 елемента в 10 групи

Снимки правени с SIGMA AF 10-20MM F/4.0-5.6 EX DC HSM
МостовеВтеляване!Ani
Автор: torbalan  (Напреднал любител) 15.11.2006
Общи впечатления: Това е един от първите ултраширокоъгълни обективи, предназначени специално ца цифрови фотоапарати. За пръв път обектива бе представен на РМА 2005. По същото време можеше да се закупи и у нас.
Имайки предвид относително ниската цена на обектива и високото качество на снимките, които се получават от него, може да се каже, че този обектив е едно прекрасно оръжие в ръцете на напредналите любители и професионалните фотографи.
Обектива е направен сравнително здрав, изглежда стабилен. Поставен на фотоапарата пасва идеално.
Обектива се предлага с байонети за Canon, Sigma и Nikon.
Предимства: Ултраширокоъгълен на прилична цена (поставен на тяло Nikon покрива обхват аналогичен на 15-30мм при фулфрейм);
Резбата за филтри съвпада с тази на про обективите на Nikon (не знам как е за другите марки);
Много добре са коригирани хроматичните аберации и отклоненията от формата;
Недостатъци: Няма слот за филтри в задната част на обектива;
Обектива е само за тела с малка матрица;
Забелязва се винетиране в най-широката част на обхвата при напълно отворена бленда;
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: до два месеца
Автор: gaida  (Понякога снимам за пари) 11.08.2007
Общи впечатления: Един от най-широките обективи за цифрови апарати.Правен е специално за APS-C и по малки сензори.Обектива е определено здрав както повечето от серията ЕХ на Сигма.За цената си ( аз платих почти 1/2 от цената на Канон 10-22 от Хонг-Конг) вади страхотно качество особенно на Ф/8.Резбата за филтри е 77мм което означава скъпи филтри.Ползам го с Кокин "Р" широкоъгълен адаптор също така и с "Hoya Circular Warming Polariser" без особенни проблеми.Обектива е с вътрешено фокусиране и е доста бърз и точен на 30Д.HSM(ултразвуков мотор) позволява тихо и бързо фокусиране с ръчни настройки по всяко време.Не нога да видя идеята за това при положение че този обектив се ползва основно за пейзажи и архитектура с фосусната точка доста далеч от обектива.Обектива има минимално фокусно разстояние от 24см, което позволява да наврете обектива в лицето на някои и да правите щури портрети :)
Предимства: Цена
Построен много здраво
Безплатен Сенник и чантичка
2 години международна гаранция от Сигма
Голяма гама от про филтри за 77мм
Много добре коригиран обектив
Широк !
Недостатъци: Обектива е само за тела с малка матрица.
Забелязва се винетиране на 12мм при бленди до 5.6
Подобно оборудване: Sigma 12-24mm
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: от два месеца до половин година
Автор: zyl_oiliuff  (Напреднал любител) 04.09.2007
Общи впечатления: Ултра широк зуум обектив за цифрови тела с малка матрица - еквивалентното фокусно разстояние при телата на Nikon е 15-30мм а при Canon 16-32мм. Изработката е много добра, обектива фокусира бързо и безшумно благодарение на вграденият мотор. Качеството на изображението е много добро - изкривяванията са добре коригирани, рязкостта е висока при малко по-затворена бленда. Единствен недостатък са малко по-високите нива на хроматичните аберации в краищата на кадъра при най-отворена бленда.
Предимства: - Компактен ултра широк зуум
- Добре коригиран, високо качество на изображението
- По-евтин от аналогичните обективи на Canon и Никон
Недостатъци: - Само за цифрови тела с малка матрица
- Относително тъмен - 4.0-5.6
- По-високи нива на хроматичните аберации при най-отворена бленда
Подобно оборудване: Nikkor AF 18-35/3.5-4.5 D IF-ED
SIGMA AF 12-24MM F/4.5-5.6 EX ASPHERICAL DG HSM
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: взех го от приятел за теста
Автор: Bots_Revenge  (Понякога снимам за пари) 06.12.2008
Общи впечатления: За мен това е ултимативният свръхширокоъгълен обектив за кропнат сензор, що се отнася до зрителния ъгъл. 100 градуса по хоризонтала и 60+ градуса по вертикала рядко са недостатъчни за заснемане на затворено пространство, пейзаж и др.
Предимства: 1. Няма по-широкоъглен ректлинеарен обектив за APS-C матрица от този.
2. Много остър в центъра на изображението
3. Добър контраст
4. Отлично поведение в контражур
5. Почти пълна липса на хроматични аберации (закачен на Nikon D300, който помага в това отношение). Едва в екстремни ситуации се забелязва т.нар. purple fringe по краищата на кадъра.
Недостатъци: 1. Бъчвовидна дисторзия - много специфична за обектива. Не може да се коригира със стандартните алгоритми за корекция на изкривяванията в Photoshop. Необходимо е използването на софтуер като DxO, PTLens и др.
2. Омеква в краищата на кадъра
3. Типично за Sigma, трябва да се внимава при купуването на такъв обектив и по-конкретно за разместване на лещи, което може да доведе до завъртяна под ъгъл фокусна равнина.
4. Закачането на предната капачка оставя усещане за нестабилност. Иска свикване, ако човек се опитва да я закача без да гледа към челната леща.
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: от два месеца до половин година
Автор: Gavasoff  (Любител) 18.10.2008
Общи впечатления: Причината да се реша на този обектив беше, че ми писна да изправям снимките, правени със старата ми SIGMA AF 15MM F/2.8 EX DIAGONAL FISHEYE там, където композицията го налагаше. Колебаех се между другите конкуренти в този клас - Токина 11-16, Сигма 12-24 и накрая го взех.
Преди да го сложа на моя D80 реших да пробвам какво ще стане ако го завия на отдавна пенсионирания ми лентов F55. Разбира се, знаех, че при 10мм краищата на кадъра се винетират. Оказа се, че на около 13-14 мм винетирането почти изчезва, така че обективът може да се ползва и на фулфрейм. Недостатък е, че на F55 не работи автофокусът. Нямам идея дали това ще бъде така и на други лентови тела, както и на модерните DSLR-и D700 и D3.
Реших да сравня колко по-широка е новата ми Сигма, в сравнение с ежедневния ми Nikkor AF-S 18-70/3.5-4.5G ED DX , както и с гореспоменатото рибешко око.
Нямам претенции за 100% достоверност на получените резултати, защото не съм професионалист и никога не съм правил сравнение на обективи.
Поставих апарата на статив на прага на балкона на апартамента, нагласих блендата на f8 и направих последователно 3 снимки с трите изброени обектива:

SIGMA AF 10-20MM F/4.0-5.6 EX DC HSM
http://www.svetlio.com/photo/lenstest/10mm.jpg

SIGMA AF 15MM F/2.8 EX DIAGONAL FISHEYE
http://www.svetlio.com/photo/lenstest/15mm.jpg


Nikkor AF-S 18-70/3.5-4.5G ED DX
http://www.svetlio.com/photo/lenstest/18mm.jpg


Първото ми впечатление беше, че Sigma 10-20 е Ужасно широк. И това би трябвало да е така, с тези 10 мм в широкия край. Когато наложих върху първата снимка тази, правена с рибешкото око, се оказа, че 10-20 е още по-широка и от него. Е да, ако сравняваме фокусното разстояние - може би, но все пак в спецификацията на обективите Sigma 15mm би трябвало да има 120 градуса по диагонала, а Sigma 10-20 - някъде около 116.05, при кроп фактор 1.5.
Затова отворих Photoshop подредих трите кадъра един върху друг, като този от рибешоко око го дублирах. Най-отдолу сложих най-широкия, сниман с 10-20 и отгоре подравних изображенията, получени с останалите обективи. Кадърът от 15-те мм го наложих необработен, като подравних средите на всяка страна с кадъра отдолу, след което използвах 2 пъти Lens Correction на дубликата на кадъра, за да го поизправя.
Най-отгоре сложих снимката с Nikkor-а.
Ето го и резултата:

Трите Заедно
http://www.svetlio.com/photo/lenstest/10-15-18mm.jpg


Направиха ми впечатление две неща:
1. Рибешкото око е малко по-широко от Sigma 10-20 само по диагонала, което си личи при премахнат Barrel Distortion (и пак е малко съмнително), а иначе Sigma 10-20 бие по всякакви показатели за широчина.
2. Оказа се, че Sigma 15 mm е по-крива в лявата си част, което личи и от двете графики, които са изместени доста наляво.
Не знам дали е удачно изобщо да се прави сравнение между съвсем различни по конструкция и параметри обективи, но на мен лично ми беше интересно да го направя.
Изводът за мен беше, че оттук нататък ще използвам рибешкото око само на лентовия си Никон, или, живот и здраве, когато порастна и си купя Full Frame. Sigma 10-20 го замества в 100 процента от случаите, а притежава и още предимства в други ситуации. Ако пък се нуждая от Barrel Distortion винаги мога да я получа с Lens Correcion Filter във Фотошоп.

Предимства: Всъщност, колегите преди мен вече са описали всичко това, но все пак.
- Много, много широк
- HSM
- Изглежда стабилно
- Гривна за ръчен фокус, която може да се използва и в AF режим
- Най-евтин сред конкурентите си
Недостатъци: Още нямам достатъчно опит с него, но това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е:
- Сравнително тежък
- Тъмничък
- Байонетът няма прахоуловител, борд, или въобще нещо, което да го предпазва от зацапване. В първия момент дори си помислих, че не слагам обектива правилно.
- Сравнително малка предна леща, но голям диаметър за навиване на филтри (77мм), което ги прави по-скъпи.
- Гривната за Zoom се върти малко тежко.
- Цена, сравнително трудно достъпна за любители - фотографи, въпреки че е най-ниската за такъв род обективи.
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: току що го купих
Най-нови ревюта на обективи
Ревю на CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM

CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM
Ревю на Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR

Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR
Ревю на Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF

Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF
Ревю на Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX

Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX
Ревю на Nikkor AF 70-300/4-5.6 G

Nikkor AF 70-300/4-5.6 G