Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
PENTAX SMC DA 16-45MM F/4 ED AL

Средна оценка: 6.00

Конструкция: 13 елемента в 10 групи

Снимки правени с PENTAX SMC DA 16-45MM F/4 ED AL
The BeachTarraco-1Alpe-MaritimesПотъване ..незнаен път ..потаен кът...
Автор: mim  31.07.2006
Общи впечатления: Висок клас обектив, средно скъп, направен специално за дигиталните тела на Pentax. Въпреки това, го използвам и на лентово тяло, като най-широкоъгълните стойности отпадат, поради винетирането. Съчетава в себе си много широкоъгълен обектив, без да бъде рибешко око, до нормален. Твърдата светлосила от 4 е добър показател. Забелязват се съвсем леки хроматични аберации в лилаво, които могат да се преглътнат. Отраженията на лъчите при директно снимане на светлинен източник са бистри, и не стоят грозно на снимка. Добра рязкост по целия кадър на всички фокусни разстояния. След повече от 3 години интензивно експлоатиране не дава никакви признаци на проблеми, пръстените се движат плавно. Блендата му се контролира само от тялото, което може да бъде неудобство единствено при някои лентови тела (например MZ-10), но все пак този обектив не е конструиран за тях. Сенникът към него има отвор за нагласяне на филтър, което е доста удобно.
Предимства: - твърда светлосила 4
- добра рязкост
- здрав
- може да се ползва на лентови тела, с някои ограничения
- върви стандартно със сенник
- доказал се
- поносима цена
Недостатъци: - голяма челна леща 67mm – скъпи филтри
- има вече Pentax SMC DA 16-50mm f/2.8 ED AL IF SDM
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с обектива: повече от три години
Автор: BXMarkov  23.05.2008
Общи впечатления: Висококачествен обектив подходящ за напреднали любители и професионалисти с променливо фокусно разстояние и кратност х 2.8.
Технически данни:
Дата на представяне: 2003 г.
Съвместимост: Всички ДСЛР фотоапарати на Пентакс. Възможно е пълноценно ползване само със СЛР фотоапарати, които имат управление на диафрагмата от тялото, и над 22мм. тъй като под тази стойност винетира .
Оптическа формула 13 елемента в 10 групи - два асферични елемента, елемент с ниска дисперсия, SMC покритие
Диапазон на блендата - f/4.0 - f/22
Брой ламели на блендата 9
Минимално фокусно разстояние 0.28м
Зрителен ъгъл 83гр. - 35гр.
Диаметър на филтъра (мм) 67
Диаметър на обектива (мм) 72
Дължина (мм) 92
Тегло (гр.) 365
Изключително прецизно направен обектив,при ползване създава усещане за солидност при учудващо ниското си тегло. Автофокуса работи плавно и по-тихо в сравнение с китовия обектив и е по- бърз и точен, рядко се появява "разхождане". По мое мнение това се дължи на по-прецизната и лека механика,при положение че и двата обектива се задвиждват от мотор в тялото. Зумирането е плавно и бързо с къс ход на гривната. Интересна особеност е че в прибрано положение на тубуса обектива е на максималното си фокусно разстояние (обратното на повечето обективи),според мен това е доста удобно при репортажно снимане,разбира се има и недостатък тъй като при изтеглен тубус на 16 мм. вградената светкавица не може да се ползва пълноценно на дистанция под 1-1.5 м. тъй като хвърля сянка.
Оптическото качество е на високо ниво, с идеално цветопредаване,контраст и рязкост съперничеща на най-добрите твърди обективи. При сравнително правилно експониране,последващи обработки освен преоразмеряване рядко са необходими.
Впечатляващо е поведението му при насрещна светлина - пълно отсъствие на отблясъци. Диаметъра за филтър - 67 мм. е доста по-малък от качествените аналози при други марки(72-77мм). В заключение мога да кажа,че това е един качествен обектив,позволяващ да се решават разнообразни творчески задачи, включително учудващо добро макро на 45 мм. по мое мнение съперничещо на макро обективите. Определено считам, че съотношението цена-качество е в полза на качеството.
Предимства: - висока рязкост
- добър контраст
- правдиво и богато цветопредаване
- постоянна свтлосила
- ниско тегло - 360 гр.
- добре корегиран за аберации, перфектно поведение срещу светлината.
- приемлива цена
Недостатъци: - ограничения при ползване със вградената светкавица до 22мм , с външна няма проблеми.
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с обектива: една до три години
Най-нови ревюта на обективи
Ревю на CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM

CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM
Ревю на Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR

Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR
Ревю на Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF

Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF
Ревю на Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX

Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX
Ревю на Nikkor AF 70-300/4-5.6 G

Nikkor AF 70-300/4-5.6 G