Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
CANON EF 50MM F/1.8 II

Средна оценка: 4.33

Конструкция: 5 елемента в 6 групи

Снимки правени с CANON EF 50MM F/1.8 II
Дени и прозорчетоЕкспонат от Есенното златно съкровище
Автор: roumen  (Напреднал любител) 05.08.2006
Общи впечатления: Почти всички Canon фотографи имат този обектив, просто защото е евтин и добър като оптика. Имам го и аз и то след като вече бях оставил Canon като система зад себе си. На практика това е обективът, който най-често ползвам с моята EOS 500 N, когато все пак я взимам със себе си. Двете заедно са идеалната комбинация за из път, общото им тегло е малко повече от 500 грама. Обективът тежи 130 грама, байонетът е от пластмаса, пестено е на всяко възможно място.

На външен вид обективът не обещава много: прилича на бурканче за боя: черен цилиндър с превключвател, MF/AF, надпис, това е. Няма скала за разстоянието, няма дълбочина на фокуса, нищо. Все пак е произведен в Япония. Резбата за филтър е Ø52.

За щастие един 50мм обектив не изисква някакви сложни оптични системи: симетрична, проста конструкция, няма какво да се сбърка. Докато за филмовите EOS, това е един "нормален" обектив, т.е. ъгълът му отговаря приблизително на ъгъла на човешкото полезрение, за дигиталните от по-нисък клас с кроп фактор 1.6 той се превръща в къс телеобектив, отговарящ на 80мм при филмовите камери. Светлосилата му е добра, следващата стъпка, 1.4, означава доста повече пари, тегло и обем при Canon. Приема се, че е добър като като портретен обектив, за мене не е с съвсем така, понеже е прекалено рязък, един 85/1.8 (който е обаче значително по-скъп) е все пак по-добрият избор в този случай.

Аз лично го ползвам за street фотография, особено на път, където всяко олекотяване на чантата е добро за гърба. Като "нормален" (за 135 формат) обектив той има ценното предимство да представя сцените най-близко до действително видяното. Това е и нож с две остриета: от една страна снимката изглежда напълно честна (candid) и реалистична, от друга нерядко се възприема и като обикновена и скучна. Може да се ползва и като някакво макро в случай, че няма друго под ръка, обективът има доста големи резерви от острота и контраст.

Всички тестове, които съм му виждал, му дават много високи оценки за оптиката. За механиката се говори малко, на практика, доста се клати и прочее, но поне предната леща не се върти при фокусиране. По опит мисля, че обективът е по-добър за чернобяла фотография отколкото за цветна, цветовете му са ми малко странни и не ме убеждават истински. Идеален е за индустриални пейзажи, тъкмо поради остротата си и не толкова добър за природа. Областите на out-of-focus не се разработват оптимално (субоптимално боке), ако човек търси оптималност там трябва да си приготви далеч по-голяма сума пари.
Предимства: ● евтин
● екстремно компактен и лек
● хубава оптика: голяма острота и контраст
● за дигитални камери с кроп фактор 1.6 — къс телеобектив с добра светлосила
Недостатъци: ● неугледен
● механично далеч от "скъпите" обективи
Подобно оборудване: Canon 50/1.8 FD (new)
Mamiya Sekor C 80/2.8
Mamiya Sekor C 80/2.8 N
Nikkor 50/1.4 D
Nikkor 50/1.8 D
Zeiss Planar 80/2.8 (за Rolleiflex)
Обща оценка:   бива
Опит с обектива: повече от три години
Автор: Invoke  (Понякога снимам за пари) 03.09.2007
Общи впечатления: Лек, евтин, с добра светлосила (1.8), рязък, изцяло пластмасов.
Имам го от близо 3 години. Доволен съм от съотношението цена/качество.
Закупих допълнително към него и сенник. Става за портрети и "outdoor".
Изработката му е изцяло от пластмаса, като създава усещането за чупливост. Байонета също е изработен от плaстмаса. Винаги е във фотографската ми чанта. Обективът няма USM, т.е. вграден мотор и при фокусиране доста шуми. При поставянето на сенник, практически се губи възможноста за ръчен фокус, понеже пръстена за ръчния фокус е адски близо до края на обектива и началото на сенника. Има възможност за завиване на филтри с резба 52мм.
Предимства: +Евтин.
+Много лек.
+Рязък.
+Мн.добра светлосила.
Недостатъци: -Пластмасов корпус, с вид на евтина изработка.
-Пластмасов байонет.
-Не е USM.
-Загуба на ръчен фокус при използване на сенник.
Подобно оборудване: 50/1.8 FD
Индустар-50-2 50/3.5
Pentacon auto 1.8/50
Обща оценка:   бива
Опит с обектива: една до три години
Автор: chakalov  (Любител) 20.08.2009
Общи впечатления: Обективът кажи-речи няма равен и то не само по отношение цена/качество, където така или иначе е безспорен лидер в цялата гама обективи на Канон. За мен е задължителна част от комплекта на всеки Канон фотограф, без значение дали ползва апарат с кроп фактор или фул фрейм матрица! Едно малко, нищо и никакво "смешно" обективче с потенциал какъвто едва ли някой подозира!

Написаното от мен е въз основа на личните ми впечатления на този обектив в комбинация от личният ми Canon EOS 1000D и служебен EOS 1Ds Mark III.
Предимства: В комбинация от кроп факторът на APS-C матрицата автоматично се превръща в незаменим портретен обектив от 80мм. Интересно бе за мен да разбера от тестове, а разбира и да се убедя лично, че при същата (кроп) матрица още от f/2.8 изпълва почти наптълно възможностите при 8 мегапикселова такава матрица и то от край докрай, а не само в средата. Дори при бленда f/4 и комбинация вече от full frame 21 мегапикселова матрица изпъва докрай възможностите й за острота в центъра и с малко по-ниски резултати в краищата.
Като цяло разликата при двата вида матрици е винетирането, което така или иначе е неизбежно съпътстващ фактор при FF, но за сметка на това при APS-C винаги задържа острота в цялата картина
Недостатъци: Възможно най-семплата изработка с вероятно най-евтината пластмаса, която им е попаднала на Канон, както и липсата на добър ринг за ръчен фокус са за мен лично единствените недостатъци, които се сещам, че съществуват.
Подобно оборудване: Предполагам като повечето Канон фотографи, които са попадали на този обектив и аз се питах дали все пак не е по-добре да отделя 3 (+) пъти повече пари и да инвестирам в 50мм f/1.4 и за целта взех от приятел такъв обектив за да направя лична съпоставка на базата на тестове при еднакви условия. Истината за мен е, че цената от почти 700лв (+/-) за f/1.4 не е по абсолютно никакъв начин оправдана в подобряване на качеството на снимката или още повече дори в нейната острота, а единствено и само от 67те процента повече светлина, която поглъща и от там повечето скорост, която предлага пред 50мм f/1.8. Ако все пак обаче държите на ръчен фокус, то нещата сериозно наблягат към f/1.4, където там такъв присъства вече.

"С две думи": обективът е най-доброто за парите, които давате и то без значение дали ще го закичите на Канон от 1'000 или 10'000 лева! Че предлага и повече дори ;) Давам оценка 5 единствено заради наистина евтината изработка и липсата на ринг за ръчен фокус!
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: една до три години
Най-нови ревюта на обективи
Ревю на CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM

CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM
Ревю на Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR

Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR
Ревю на Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF

Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF
Ревю на Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX

Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX
Ревю на Nikkor AF 70-300/4-5.6 G

Nikkor AF 70-300/4-5.6 G