Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
CANON EF 100-400MM F/4.5-5.6L IS USM

Средна оценка: 5.00

Конструкция: 17 елемента в 14 групи

Снимки правени с CANON EF 100-400MM F/4.5-5.6L IS USM
Над океана 2F-15C EagleM.МиГ-29А
Автор: Krassy  23.10.2006
Общи впечатления: Това е обектив с малко противоречива история.
Много хора не смятат, че качеството на този обектив оправдава цената му. Базирайки се на тестовете в един много реномиран сайт:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/forgotten-400.shtml
виждаме, че е много по-добре да си купиш твърд 300 или 400, отколкото този.
Други акцентират върху проблема със зуума, който е реализиран чрез плъзгащ се механизъм тип помпа. От една страна споделят, че по този начин се нагнетява прах върху матрицата, от друга, че при движение се повишава риска от прекъсване на определени кабели в самата конструкция.
Като цяло се събират негативни мнения за мекотата на обектива в дългия му край, за условията на прашасване на матрицата и за възможността на конструктивен дефект при експлоатация.
Все страшни неща на фона на цената от около три хиляди лева в България.
Щатската цена на този момент е 1400 долара и не мисля, че ще падне.

Защо споделям всички тези негативни неща още в самото начало?
Може би защото тези неща ме накараха да умувам толкова дълго време.
Защо си го купих? Сега ще се опитам да обясня това мое решение.

Когато четем дадено ревю, ние е добре да обръщаме внимание кога е писано. Обикновенно се знае когато Канон пускат нова ревизия на дадена техника. Особено L обектив.
Защо обаче никъде не пише, че Канон е пуснал нова серия на 100-400L така и не можах да разбера. Усетих го в няколко западни форума, където споделят именно смяната на този обектив със същия, но нов! По обектива няма никаква маркировка за това. На външен вид е абсолютно същия като стария. Не бих могъл да коментирам тази политика на Канон, дори не съм убеден, че това е нова ревизия или просто по-добро изпълнение!
Първото нещо което направих след като пристигна, е да тествам остротата в късия и дългия край на няколко бленди. Мога да заявя, че обектива има съвсем леко снижаване на качеството при 400мм в сравнение със 100мм и не отговаря на описанието в статията по-горе.
Другия приятен момент, който забелязах, е добрата острота и контраст при максимално отворена бленда. За разлика от много зуумове, които в дългия си край на отворена бленда не стават почти за нищо, този определено впечатлява!
Въпреки, че за мене си съм прекалено критичен откъм качеството, този обектив се държи добре и относно аберациите. Доста добре дори.
В комбинация със сенника, който е в комплекта, заедно с приятен калъф, ремъче и ринг за статив, изображението държи много добър контраст.
Паразитни флеъри при контражур не съм забелязал, макар че това е L стъкло и оптиката е подобаващо обработена със съответните покрития.

Сега да обясня за помпата. Движението и е много удобно и се застопорява с притягащ пръстен. Ако се остави хлабав, то тогава е възможно блъскане на обектива в двете крайни положения, както и нагнетяване на прах. Но аз не виждам смисъл да се оставя хлабав. Ако обхвата му е в порядъка 20мм-120мм разбирам да се варира със зуума в стрийт заснимане примерно.
Но при този обхват 100-400 още преди да решиш да снимаш нещо ти си си нагласил дължината и си затегнал с едно кратко движение пръстена. При това положение обектива става солиден и удобен за снимане без да се притесняваме от хлопане. Според мен добре е мислен за определен стил на снимане.

Фокуса. Възможна ръчна корекция по време на автоматичното фокусиране. Много удобен пръстен, в началото има известно объркване, но се свиква бързо. Сравнително бърз автофокус, работи в два диапазона. Спрямо 75-300 бих казал, че е мигновен.

Относно прашасването... убеден съм, че повече прах влиза при самата смяна на обективите, отколкото при зума на този. А и при начина ми на снимане не се налага рязко приближаване или отдалечаване. Този обектив е предназначен за точно определено снимане, което не е стрийт примерно. Затова проблема с прахоляка за мен не съществува при тези ситуации. Самия обектив дава онази гъвкавост, която липсва при типично 'птичарските' обективи, където си избираш място, залягаш и дебнеш.

Стабилизацията. Наистина много добра, компенсирани 3 стопа, а с времето ръката 'свиква' с този обектив и компенсацията става по-голяма. Образно казано. Доста добре се държи и при хоризонтално паниране при снимане на спорт при режим 2.

Екстендерите. С канонските определено НЕ работи. За това пък чудесно съм го комплектовал с един Тамрон 1.4х. Изображението с екстендер Тамрон 1.4х е леко по-мазно, естествено, и с повишени хроматични аберации. Приятната новина е, че те са в твърде поносими граници. Обектива става по-тъмен и леко се затруднява при фокусирането в сумрак. Но се справя.

Като се има впредвид, че големите птичари залагат на твърдите стъкла, то този обектив съвсем леко изостава спрямо тях, но доставя голямо удоволствие при снимане, удобство и практичност при промяна на обстоятелствата.
Твърдо препоръчвам за хора, които не са си отдали свободното време само в гонене на птици, защото този обектив при добър подход прави много приятни портрети. Има много приятен рисунък в дефокуса. Също така е изключително удобен при снимане на спорт заради зума.
Скъп е, но ако може да си го позволите - заслужава си!
Предимства: - солидна изработка, типична за L обектив.
- много добра острота и при отворена бленда.
- много добър контраст при комбинация със сенник.
- много добра стабилизация.
- два режима на стабилизация, 2-ри удобен за спорт.
- бърз автофокус.
- много удобен за снимане.
Недостатъци: - не може да се комбинира с оригинални канонски екстендери.
Обща оценка:   добре направено
Опит с обектива: от два месеца до половин година
Най-нови ревюта на обективи
Ревю на CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM

CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM
Ревю на Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR

Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR
Ревю на Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF

Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF
Ревю на Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX

Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX
Ревю на Nikkor AF 70-300/4-5.6 G

Nikkor AF 70-300/4-5.6 G