Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Ревюта на: фотоапарати · обективи
Nikkor AI 85/2

Средна оценка: 6.00

Снимки правени с Nikkor AI 85/2
Баща миneed for lightend of story
Автор: wess_music  24.01.2015
Общи впечатления: Когато се сдобих с Фуджито (Х-Е2) тогава, а и все още, нямаше съответен твърд обектив – светъл и "рисувателен".
Никон 85 /1,8G е чудесен и на приемлива цена за всичко което предлага, но имаше за мен два основни проблема, ако трябваше да се постави с преходник на Фиджи Х серията:
От една страна няма пръстен за блендата (все пак е G серия) и второ – има много тесен ход за фокусиране, което бе вече най-големия проблем, защото с блендата нещата до голяма степен са решими благодарение на това, че прегодникът е свестен и може ръчно, макар и да не могат да се следят стойностите ѝ да се контролира.
И така, след известно и традиционно ровене из нета се спрях на този модел. Алтернатива беше и Канон 85/1,8, но когато го тествах (с подходящ преходник на приятел) се оказа, че е трудно изполваем на най-отворена бленда.
Допълнително, друга страна, везните се наклониха именно към Никон 85/2 AI защото имам лентово тяло на Никон Ф100 и спорадично позлвам Д7000 и спокойно мога по всяко време да го надяна на някое от тези тела и пак да бъде на разположение.
Обективът го купих от английски търговец с добри отзиви за самия него през И-бей.
Получих каквото беше описано, че и бях изненадан колко бързо пристигна.
Алтернатива беше или Цайс (нов) или Контакс. Предвид това, че съм ентусиаст, би било неуважително спрямо по-добрите да купя нещо, чиито качества биха останали за дълго в чекмеджето, вместо да бъдат на разположение на чоек, който от това живее. Знам, че е малко странна философията ми, но не е себеоправдание за стиснатост.
По-скоро обратното – тази философия ми помага да не прахосвам и отнемам възможности – свои и на други хора.
Предимства: 01 Гривната за фокуса се движи много плавно.
02 Много голям ход от около 320 градуса от 85 см до безкрайност.
03 Изключително фино фокусиране, което е направо радост когато се видят резултатите.
Няма никакви ядове дори на на най-отворена бленда.
Все пак когато е правен този обектив не е скъпен ресусрс и пластмасата не е била на почит, очевидно.
04 Има скала за дълбочината на фокуса, нещо с чиято липса може би в последно време мнозина свикнаха. 05 Естетически изглежда много подходящ закачен за фотоапарат с относително ретро дизайн, какъвто е X-Е2.
06 Блендата е позиционирана на половинки.
Много е лек и компактен и за цената си на втора ръка – малко над 400 лв, тъй като моя образец е в идеално състояние, си е направо късмет.
Недостатъци: На най-отворена бледна, поради макар и незначителната дисперсия, когато се снима на много светло (навън) в най-тъмните обекти може да се забележи едва забележимо виолетово оцветяване и минимално намаляване на контраста, което при 2.4-2,8 изчезва напълно.
Подобно оборудване: Танрон 90/2,8 макро
Обща оценка:   по-добре не може да бъде
Опит с обектива: една до три години
Най-нови ревюта на обективи
Ревю на CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM

CANON EF-S 10-18MM F/4.5-5.6 IS STM
Ревю на Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR

Nikkor AF-S 80-400/4.5-5.6 G ED VR
Ревю на Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF

Samyang 85MM F/1.4 Aspherical IF
Ревю на Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX

Nikkor AF-S 55-300/4.5-5.6 G ED VR DX
Ревю на Nikkor AF 70-300/4-5.6 G

Nikkor AF 70-300/4-5.6 G