Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Албум - снимките на Baj_Pesho
„Капанска сватба-68”
„Капанска сватба-68”


следваща снимка
  в албума   предишна снимка
Информация за снимката  
автор Baj_Pesho
галерия Репортаж
държава
град
България
Сеново
от дата 31.07.2008 14:21
препоръки 234  виж   Снимка на публиката за деня  Снимка на публиката за седмицата  
посещения 8142
в избрани 16 виж  
За да гласувате е необходимо да се регистрирате
Фотоапарат не е въведено  
Обектив Tessar 2.8/50  напиши собствено ревю за Tessar 2.8/50
Светкавица не е въведено
Филм / Памет филм черно-бял
ISO не е въведено
EXIF информация няма данни
  Албум черно бели снимки    
Copyright
Всички права запазени

Допълнителна информация
„Капанска сватба-68”

Филм NP-18 DIN – черно бял.
Фотоапарат "Вера - 3"

Някъде към м. Март на 1968 г. бях в Сеново - Разградско. Забелязах, че колата на БНТ пристигна на площада на селото и трескаво се подготвяше за снимки. Разбрах, че ще се снима действителна сватба на едни младоженци от селото.
По това време, тук сватбите се правеха по старите обичаи на Капанския край, като всички се обличаха с народните носии и се изпълняваха ритуалите, както повелявяше традицията.
Капанските сватби започваха в събота срещу неделя и продължаваха цяла седмица. Ритуалът, с който започват подготовките преди венчавката, се наричат засевки. В него вземат участие две групи – едната е от страна на булката, а другата е от страна на младоженеца. Те са главните изпълнители на обредните песни и танци по време на сватбата. Ритуалът се извършва паралелно в момковата и в момината къща. Момчето има отделна група играчи, от приятели, наричани уйнаджии. От песните и танците при засевките и от игрите на уйнаджиите се определя интереса и пищноста на всяка капанска сватба. В дома на момичето и в дома на момчето се приготвят китки и гердани от боб и люти чушки за уйнаджиите, с които ги закичват по време на сватбата. След това се опича и намазва с мед „меденика”. "Меденик" се нарича обредният хляб на Капанската сватба, който се разчупва над главите на девойката и младоженеца и от който всички се стараят да вземат късче. С това засевките завършват и започва същинската сватба.
Капанската булка се облича обезателно в традиционно булчинско облекло – червена рокля без колан и с бяла престилка, а ако е зима – с червен забун, и червено було. На главата и поставят венец и диадема от разноцветни мъниста.

Именно за такава една сватба е била известена националната телевизия и тя пристигна. Спомням си, че тази година бе излъчено и предаването „Капански обичаи” по малкият екран. Разбира се аз се възползвах от уникалния случай и напрових няколко кадъра.

Един от тях искам да споделя с Вас, скъпи приятели. Същата снимка по късно представих в редакциите на в. „Народна младеж” и в.”Вечерни новини”, които я публикуваха.

Петър Ехранов
Вашият коментар
коментарите от нерегистрирани потребители не са позволени
 
следваща снимка
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
предишна снимка