Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  

Албум - снимките на Baj_Pesho
Охрид -1.Църквата Св. Йоан Канео;      2.Робевата къща музей;      3.Стария град
Охрид -1.Църквата Св. Йоан Канео; 2.Робевата къща музей; 3.Стария град


следваща снимка
  в албума   предишна снимка
Информация за снимката  
автор Baj_Pesho
галерия На път
държава Македония
от дата 12.10.2008 17:07
препоръки 268  виж  
посещения 4696
в избрани 12 виж  
За да гласувате е необходимо да се регистрирате
Фотоапарат Exakta RTL 1000  напиши собствено ревю за Exakta RTL 1000
Обектив Tessar 2.8/50  напиши собствено ревю за Tessar 2.8/50
Светкавица не е въведено
Филм / Памет не е въведено
ISO не е въведено
EXIF информация няма данни
     
Copyright
Всички права запазени

Допълнителна информация
Снимка 1. - Черквата "Св. Йоан Канео".
Тя е уникално живописно видение. Изящно е разположена на една крайбрежна скала над охридското езерото под останките на школата на св. Климент, западно от Канео - стар рибарски квартал на Охрид, на който е кръстена. Била е съборна манастирска черква, но манастирът е бил разрушен през време на османското владичество. Самата черква е запустяла през ХVII век

Снимка 2. Робевата къща.
Робеви били стар български род. Търговската къща, е построена през XVIII в. от Стефан Робев. Поддържали връзка с много български възрожденци, участвали в борбата за българска църковна независимост. Наследниците на Робеви дарили богатия семеен архив на Народна библиотека "Св. св. Кирил и Методий". На табелката на вратата пише „НАРОДЕН МУЗЕJ – ОХРИД”
Най интересното е, че къщите са обитаеми. (По онова време и както разбирам и сега.)

Снимката „Робевата къща” е поместена в списание "Българско Фото" – брой 8 от 1971 година, в рубриката Младежки фотоклуб „БФ-70” – Петър Петров

Снимка 3. Стария град.
Уличките са тесни, напомнят Търново или Стария Пловдив.
Ако ви е скучно, не четете по надолу!

Охрид – 1968 - екскурзия или учебна практика?

Едно от най интересните и с нетърпение очаквани мероприятия на фотоучилището към полиграфическия „Юлиус Фучик”, бяха есенните и пролетни практики (сега наричани фотопленери) и екскурзии зад граница. (Те се коментираха тогава така, в будната софийска младеж, както се коментираха тогава и прочутите Новогодишни балове на Художествената академия, но за тях по късно.)
Бяхме почти завършили първи курс. Беше живителният, пролетният и изпълненият с вълнения месец май. Годината 1968. Година на интересни международни и политически събития.
Американската инвазия във Виетнам. Но в началото на 1968 г. след офанзивата „Тет“ (виетнамската нова година), комунистическите партизани завладяват по-голямата част от провинциалните столици на страната и оперират в района на американското посолство в Сайгон. За Америка това е обрат във войната.
Париж, началото на май, 1968 година. Стачки, улични боеве, демонстрации, хаос. Студенти демонстрират срещу консервативното общество, авторитарните власти и срещу империализма и особено срещу войната във Виетнам.
1968 година на Запад беше годината на студентските бунтове. На Изток тя се запомни с Пражката пролет и опита на реформатора Александър Дубчек да придаде на социализма по-човешко лице.
София трескаво се готвеше за международния младежки фестивал
През август 1968 българските участници в IX Световен младежки фестивал издигат лозунга "СССР – опора на световния мир!"

1968 г. е основана Британската рок група „Лед Цепелин” и рок групата „Дийп Пърпъл”.
В България се създава рок групата „Щурците”, след общо запитване по БНРадио, след като бандата на „Бъндараците”се разпада през 66 та година..
Бийтълс започват да записват своя „Бял албум”.
Осуетено е тяхното идване за фестивала.

Да изреждам ли още... Финалната фаза на Европейското първенство по футбол през 1968 година се провежда в Италия.
В Гърция вилнее военната хунта!
Следващата 1969 г. човек стъпи на Луната!
На фона на всичко това ние растяхме, обучавахме се и се любехме... и както някой беше казал: Израснахме с Бийтълс, въпреки "Пред нас са блеснали житата"

В това историческо размирно време, се състоя нашата екскурзия. Потеглихме към западната ни граница с трепета за срещата ни с окаяната ни и изоставена сестра Македония.
Беше ми първото излизане от България. Вълнение... огромно.
Гласях се за чужбина... но когато слязохме от автобуса в Скопие, ако не бяхме минали границата и митницата, нямаше да разберeм че смe в странско. Надписите по магазините си бяха на български...(кирилица) и разговаряйки със случайните минувачи си се разбирахме съвсем лесно. Все едно че сме в Петрич или Мелник. Разгледахме Скопие и продължихме към Охрид.

Бленуваният град
Старопрестолният, красив и митичен град на Самуилова България – Охрид, е разположен на източния бряг на Охридското езеро, на 180 км. западно от Скопие.
Кацнал на вдаден в езерото нос и на два хълма. Къщите му са бели, с обрулени от ветровете и опалени от южното слънце, винено червени керемиди. Над покривите се издигат куполите на христиански и мюсюлмански храмове. Всичко това се отразява трептейки в тюркоазените води на красивото Охридско езеро.
Никога няма да забравя среднощното къпане в това незабравимо място и започналия по това време роман, макар и краткотраен...

За първи път градът се среща под името Лихнида, който е разрушен от земетресение през 526 г. пр.н.е. Славяните заселват областта през VІ век сл.н.е. През 30-те години на VІІ век от Дунавска България идват и прабългарите начело с хан Кубер и се настаняват в Долна охридска земя или Долна България. По традиция те дават на своя си език нови имена на планини, реки и градове. Тогава се появява и името Охрид - произлиза от "окхро" и означава "злато".При цар Самуил, Охрид е столица на България и престолен град на Българската патриаршия. Четвърта столица на България.
Много може да се разказва за Охрид и историческата слава на българската история по тези земи, но нямам това за цел.
Нашата екскурзия беше към своя край. Направихме си снимките и търговийката. Чернобелите филми, от които имахме в изобилие и в България струваха по малко от левче, тук се харчеха 4 -5 пъти по скъпо. Спомням си, че си накупих ризи, обувки - много хубави – плетени от кожа, а най вече грамофонни плочи - около десеттина и един хит на Том Джонс – Дилайла. Той тогава не беше хит, но като се върнахме в София, след два три месеца всичко живо пееше Дилайла...

https://www.youtube.com/watch?v=hy7E2KoB­Ugg


Цветен негативен филм - (Вероятно Съветски... няма никаква маркировка по негатива) и черно бял негативен филм – „ORWO S – NP 20”

Фотоапарат: „Exakta – VX 1000”
Обектив: Tessar 2.8/50

Приятно слушане и гледане... ако ви хареса.
Поздрав - Петър Ехранов - Baj_Pesho
Вашият коментар
коментарите от нерегистрирани потребители не са позволени
 
следваща снимка
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
Baj_Pesho
предишна снимка