Фото-Култ

Добре дошли на сайта на първия български интернет Фото Форум. Разгледайте нашия албум, прочетете за събитията, които се случват във фотографския живот, намерете ценна информация за вашето хоби или професия - фотографията. Присъединете се към клубния живот с ваши фотографии.

Правила
FAQ
Регистрация
Вход
Начало Албум Форум Автори Ресурси Клуб Новини За сайта  Светогорски Хроники

Ιερά Μονή ∆οχειαρίου

Манастирът Дохиар /Св Архангели/ е основан ,някъде във втората половина на 10 век.През 14 век Дохиар е даряван от император Йоан V Палеолог и сръбския крал Стефан IV. Независимо от всичко манастирът продължил да упада до средата на 16 век ,когато в него дошъл енергичният свещеник Георги от Одрин.Главната църква на манастира е построена в средата на 16 век с финансовата помощ на Молдовският владетел Александър и съпругата му Роксандра ,и е изографисана от Георги зограф от Крит през 1568 год.Стенописите в трапезарията ,построена от Охридският архиепископ Прохор, са от 17 векРоксандра изкупува обратно от турците всички манастирски земи и ги връща обратно на манастира.От 16 век датира и отбранителната кула ,а камбанарията е строена през 18 век.
Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Манастирът Ксенофонт /Св Георги/ за пръв път се споменава по времето на император Никифор Вотаниат/1078 - 1081/.През 1083 год в него под името Стефан се замонашва адмиралът на византийския флот Стефан.Историята на манастира не се различава много от другите ,като той непрекъснато е нападан от пирати или кръстоносци ,но всеки път благодарение на императорите, или на князе и деспоти успява да се въздигне наново.Главната църква е построена през 16 век и е изографисана от критския майстор Антоний през 1544 год.Дървеният резбован иконостас датира от 17 век.Стенописите в манастирската трапезария са от 1577год. По време на голям пожар през 1817 год. голяма част от манастира изгаря.Новият католикон е построен през 1819 год и е най-големият от всички гръцки храмове на Атон.
Между два свята

Руският манастир Св Пантелеймон. Данни за настаняването на руски монаси на Атон има от XII век, когато византийският император Йоан IV Комнин с хрисовул от 1143 г. им дава българския монадрион Ксилургу (българския скит “Св. Богородица”).Но след 25 години тая обител става тясна за придошлите много руси и се явило нужда да им се отстъпи по нареждане на патриарх Михаил III и на император Мануил I Комнин на западната страна на полуострова, построената някога от един богат солунчанин обител, наречена Тесалоники. По-сетне русите я наричат Нагорний Русик.След завземането на Южна Русия от татарите (нач. на XIII в.), когато връзката между руския народ и Атон става почти невъзможна, руското монашество на Атон намалява дотам, че става нужда то да бъде замествано от монаси от български произход. Така например, когато в 1309 г. каталанци нападат манастира и го опустошават, намират там монаси–българи. Документът, намиращ се в Рилския манастир, дето се уговаря между тия две обители – Рилската и Пантелеймоновската – да си разменят братя и да бъдат едно, както са били в миналото, макар че е от XV в., все пак показва, че се касае за изпращане на братя от Рила в Русик.Имало е случаи, когато манастирът запустявал съвършено. Например Барски при първото си посещение в манастира през 18 век намира там четири монаха от които двама българи и двама руси.По време на второто си посещение Барски не среща никой защото,поради нищета и дългове,следствие на които манастирът дава в залог много от реликвите и земите си, братята напуснали своята обител и се разпръснали. Чак към началото на XVIII век русите започнали да прииждат на Атон. Но сега вече те не се настаняват в обеднялата своя стара обител, а се насочват към морето. Тук до брега на залива Монте Санто, гдето някога се е приютила една малка манастирска келия и арсана с черква “Св. Възнесение”, на това място се започва (1803 г.) днешният величествен Пантелеймоновски манастир, наречен веднага Новий Русик.Дългогодишен игумен на манастира (1834–1874) е архимандрит Герасим – българин от с. Горно Броди (Серско). И ако през 1850 манастирът е обитаван само от 50 руски монаси, от всичките 200, към края на неговото игуменстване в него има вече 800 монаси–руси и молдовани, а само 60 гърци.След смъртта на игумена Герасим мястото му се заема от бившия крупен руски търговец М. И. Сушкин, който става монах и архимандрит, получил името Макарий. Този игумен дава цялото си състояние за благоустрояването на своя манастир.
Главен храм на манастира е “Св. Пантелеймон” ,завършен в 1821год.А манастирската трапезария побира и обслужва по 800 души наведнъж.

Скалата на Симон

Манастирът Симонопетра /Скалата на Симон/ е най-смелото и най-голямото чудо на манастирското пустиножителство на Атон.Посветен на Рождество Христово ,манастирът е кацнал на скала на 330 метра над морското равнище.Основан от аскета Св Симон в средата на 12 век, манастирът е благодетелстван от деспота на Серес Йоан Углеша ,благодарение на който са построени редица сгради през 1362 год.През 1581 и през 1626 година манастирът изгаря ,заедно с архива и реликвите си ... трети път гори през 1891 год. когато изгарят освен сградите и църквата и библиотеката ,но монасите по чудо се спасили като кой как може успял да изнесе по някоя ценна реликва, като лявата ръка на Мария Магдалена ,която още се пази в манастира.В момента е населяван от около 100 монаха ,като хорът им е известен в целия свят ... ето тук може да се чуе православно византийско пеене от Симонопетра :http://megimg.info/orthodoxmusic/search.php?do=list.tracks&col=al_id&val=408­­;
*

Манастирът Григориат /Св.Николай/ е основан през 14 век от Св Григорий / версиите за кой Григорий са три ...Григорий Синаит /духовният наставник на Теодосий Търновски и Св Патриарх Евтиммий/ , Григорий Сириец, и един ученик на Григорий Синаит ,пак Григорий Синаит ама Младши :) / Разрушен от пирати и кръстоносци ,манастирът е въздигнат от молдовският владетел Йоан Стефан Велики през 1500 год.След това е разрушаван пак през 1513 год от турците и многократно обновяван от молдовските владетели до началото на 18 век, когато пак запада и запустява, до края на същия век ,когато вече започва да придобива днешният си облик.Главната манастирска църква Св Никола е от 18 век а стенописите са на Костурски майстори от 1779 год.
*

Манастирът Дионисиат е посветен на Св Йоан Предтеча.
Построен през 14 век той е щедро обдаряван първо от император Алексий III Комнин ,заради което е наричан и Манастирът на Великия Комнин ,а по-нататък и от други императори от династията на Палеолозите.След падането на Византия ,манастирът е покровителстван от влашките и молдовските владетели като може да се отбележат Радул и наследникът му Йоан Басараба ,който построил 25 метровата кула в 1520 год. и манастирският водопровод.В 1535 год манастирът изгорял и молдовският владетел Йоан Петър построил цялата източна страна ,а Александър и съпругата му Роксандра обърнатите към морето чардаци..Братята Тома и Мануил от Сяр построили пристанищните сгради ,а продължението на седеметажното крило, откъм градините е дело на братята Лазар и Бой от Халкидики.
Главната­ манастирска църква е построена и изографисана в 1537-47 год със средствата на войводата Петър.Зографът е Георги Критски.Резбованият иконостас е от 18 век.Трапезарията е построена от същият този Петър а фреските в нея са от 1603 ,и са дело на Гавраил и Меркурий.В момента се населява от около 60 монаха.

*

За съществуването на манастира под името Христос Спасител се споменава в хрисовул на император Михаил VIII Палеолог, от 1259 година. Смята се, че негов основател е преподобният Павел Ксипоротамски в 10 век. След като каталонците нападнали манастира, за известно време той загубил своята самостоятелност и известно време продължил да съществува като келия обитавана от сръбски монаси.Благодарение на покровителството на сръбските деспоти през 15 век владетел,той отново придобил независимост и започнал да укрепва.През 1839-1844 година съборният храм "Сретение Господне" бил построен отново, изцяло с мраморна облицовка. Дърворезбата на иконостаса в храма е образец на атонската школа. След пожари, наводнения (1911 г.) и много още бедствия, много здания били погубени и наново издигани. В манастира има и съвсем нови постройки от ХХ век. Сред най-старите съхранени здания е отбранителната кула от ХVІ век издигната от молдовският деспот Стефан Велики през 16 век.Манастира разполага с 12 параклиса ,най значителния от които е "Св. Георги" с фрески от критската школа (1555 г.).

по-нови серии
бяло 10% сиво 20% сиво 30% сиво 40% сиво 50% сиво 60% сиво 70% сиво 80% сиво 90% сиво черно
Share |
по-стари серии
Информация за серията  
автор arhangel
галерия Архитектура
от дата 20.10.2008 09:43
препоръки 10 виж  
посещения 1690
За да гласувате е необходимо да се регистрирате

Вашият коментар
коментарите от нерегистрирани потребители не са позволени
по-нови серии
nedkon
Dido_ot_Shumen
arhangel
elenavolhon
felicittti
felicittti
по-стари серии